Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SOS POMIDOROWY DO GOŁĄBKÓW

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos pomidorowy do gołąbków


Sos pomidorowy.


Przepis na dobry sos pomidorowy do gołąbków.


Pyszny i prosty do zrobienia sos pomidorowy - fantastyczny do gołąbków, do pizzy, kurczaka albo zapiekanki. 


Pasty pomidorowe, nazywane również sosami, mogą mieć różna konsystencję. Głównym składnikiem są oczywiście pomidory, które łączy się z owocami i różnymi aromatycznymi dodatkami. Przyprawia się je aby miały smak bardziej ostry lub łagodny. Nadają się jako składnik zimnych sosów do mięsa, jako dodatek do białych lub żółtych serów, do pieczywa itp. Ponieważ pasty przygotowuje się przez parowanie zagęszczając masę, brak w nich witaminy C. 

Dobry sos pomidorowy do gołąbków - wypróbowany. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go. Polecam :)


Jak zrobić domowy sos pomidorowy do gołąbków - przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki i przyprawy na sos pomidorowy do gołąbków.



SKŁADNIKI:

  • 3kg pomidorów

  • 3 duże cebule

  • po kilkanaście ziaren gorczycy oraz goździków

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego

  • łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub słodkiej)

  • 2 łyżki cukru

  • sól do smaku

  • ulubione zioła (bazylia, rozmaryn lub tymianek) - ewentualnie

  • zmiażdżony czosnek - ewentualnie

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków.


PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy oraz wyparzamy. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi.

Krok 2.

Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem (w tym momencie możemy dodać kilka ząbków rozgniecionego czosnku), rozgotowujemy pod przykryciem - przecieramy przez perlonowe sito.

Krok 2.

Cebulę obieramy, drobno siekamy, dodajemy do przetartych pomidorów, wsypujemy gorczycę, gotujemy do momentu, aż masa zmniejszy objętość o 1/3.

Krok 3.

Do przecieru wsypujemy cukier, sól, paprykę, zmielony pieprz oraz ziele angielskie, dodajemy ewentualnie nasze ulubione zioła i jeszcze zagęszczamy przez kilka minut.

Krok 4.

Małe wyprażone słoiki napełniamy po brzegi gorącą pastą, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy 15-20 minut w 90 stopniach.

Tak przygotowana pasta jest świetna do białych serów, wędlin, jaj itd.


Smacznego :)

2 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger