PRZECIER POMIDOROWY
/
1
PRZECIER POMIDOROWY
Sezon na przetwory domowe w pełni. Dzisiaj przepis na przecier pomidorowy własnej produkcji. Możemy go wykorzystać jako baza do zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, jako dodatek do kotletów mielonych - właściwie w każdej kuchni niezastąpiony, zwłaszcza ten przygotowany w domu. Polecam przepis!
SKŁADNIKI:
- 1kg pomidorów
- 10-20g soli
- 10-20g cukru
Krok 1.
Przygotowujemy niewielkie słoiczki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy i wyparzamy (uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi).
Krok 2.
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na części, wrzucamy do garnka z grubym dnem i krótko rozgotowujemy.
Krok 3.
Pomidory przecieramy przez perlonowe sito, dodajemy sól oraz cukier.
Krok 4.
Gorący przecier wkładamy do czystych słoików (słoiki powinny być jeszcze gorące po wyparzaniu), zakręcamy na pół obrotu.
Krok 5.
Pasteryzujemy w garnku z wodą przez 15-20 minut w 85 stopniach, słoiki wyjmujemy, dokręcamy, odstawiamy na czystej ściereczce do góry dnem.
Gdy słoiki z przecierem ostygną , przenosimy je w ciemne i chłodne miejsce i tak przechowujemy.
Smacznego :)
Muszę zrobić jeszcze kilka słoiczków w tym roku. Może dodasz przepis do akcji Warzywa psiankowate 2015, która kończy się już jutro.
OdpowiedzUsuń