czwartek, 22 października 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl


TOSKAŃSKA ZUPA CEBULOWA


... piękna, kolorowa, słoneczna, pachnąca ziołami...

Moi Drodzy, Wraz  z Olejami Świata, zapraszam Was  w kulinarną podróż do Toskanii !

W Toskanii znajdziemy wszystko: wspaniałe wybrzeże morskie, skąd na stół trafiają ryby i owoce morza, urokliwe wzgórza z winnicami,żyzne równiny na których uprawia się warzywa i owoce.Dzikie zwierzęta i ptactwo łowne. Dzięki temu wszystkiemu kuchnia toskańska obfituje w mnóstwo ciekawych przepisów, które z każdego dania uczynią istną biesiadę dla podniebienia. 


Moi Drodzy, przedstawiam Wam niezwykle prostą, pobudzającą apetyt zupę cebulową. Zupa powstała na bazie aromatycznej oliwy z oliwek "Oleofarm", pachnącego rozmarynu, szałwii oraz kwiatów kopru...to takie moje odkrycie cebulowej... i naprawdę pobudza zmysły. Niby takie proste, a jakże niezwykłe. 

Polecam przepis, mam nadzieję, że spodoba się Wam. Dodajcie Wasze ulubione zioła i przyprawy, bawcie się, stwórzcie swoją własną, wyjątkową zupę cebulową :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

SKŁADNIKI:
  • 50g słoniny pancetta, pokrojonej w kostkę
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Oleje Świata "Oleofarm"
  • po kilka gałązek świeżego rozmarynu, szałwii oraz kwiatostanów kopru
  • 4-5 dużych, białych cebul, pokrojonych w cienkie krążki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione płaską stroną noża - lekko posiekane
  • 850 ml esencjonalnego wywaru jarzynowego lub mięsnego (podgrzanego)
  • liść laurowy
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • świeża zielenina do dekoracji
 dodatkowo:
  • 4 kromki chleba ciabatta
  • masło do posmarowania kromek
  • około 75g sera gruyere lub cheddar, startego
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rozgrzewamy rondel z grubym dnem, podsmażamy w nim pokrojoną w kostkę słoninę, aż stanie się brązowa i chrupiąca - wyjmujemy, odstawiamy.

Krok 2.
Do tego samego rondla wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek, gałązki rozmarynu, szałwii oraz kopru, wrzucamy listek laurowy,obsypujemy wszystko łyżeczką brązowego cukru, podsmażamy na dużym ogniu przez 4 minuty.
Następnie zmniejszamy płomień, przykrywamy rondel, dusimy przez około 15 minut, aż do całkowitej karmelizacji warzyw.

Krok 3. 
Do rondla wlewamy gorący wywar, zagotowujemy, płomień zmniejszamy i jeszcze gotujemy całość przez około 10 minut .

Krok 4.
w czasie, gdy zupa nabiera smaku i aromatu, przygotowujemy tosty: kromki chleba ciabatta prażymy na gorącym grillu przez 2-3 minuty, do uzyskania jasnobrązowego koloru, smarujemy masłem i posypujemy startym serem, kroimy na niewielkie kawałki.

Krok 5.
Z zupy wyjmujemy listek laurowy oraz gałązki ziół, wsypujemy podsmażoną wcześniej pancettę, zupę doprawiamy do smaku solą morską oraz pieprzem. Nalewamy do wygrzanych talerzy, na wierzch kładziemy kromki chleba ciabatta, całość skrapiamy oliwą z oliwek "Oleofarm" i dekorujemy świeżymi ziołami.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, października 22, 2015 3 comments

3 komentarze:

  1. Ha, wszystko co ma w nazwie "toskańska" biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała, pyszna i bardzo aromatyczna, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, bardzo cieszę się, że zajrzałaś do mnie, zapraszam jeszcze :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE