sobota, 14 listopada 2015


www.e-ksiazkakucharska.pl

ŁOSOŚ W PANIERCE SEZAMOWEJ

 

Delikatna i smaczna ryba, wspaniale usmażona i przyprawiona. Chrupiąca panierka na wierzchu, w środku soczyste mięso.  Łosoś w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako przystawka, podany np. na podsmażonej marchewce w sosie sojowym lub jako danie główne z sosem koperkowym i ziemniakami z wody.

Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
na 2 porcje
  • 2 porcje filetu z łososia bez skóry
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ok. 1/2 szklanki nasion sezamu 
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • odrobina brązowego cukru
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól morska
  • świeża natka pietruszki i ćwiartki limonki do dekoracji
  • masło sklarowane lub dobra oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mieszamy jajko z mąką kukurydzianą, otrzymaną masą smarujemy łososia od strony zdjętej skóry (wcześniej doprawiamy tą część świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli),zanurzamy tą stronę w ziarnach sezamu, mocno dociskamy .

Krok 2.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, oprószamy cukrem i solą, chwilę podsmażamy, dodajemy czosnek i jeszcze smażymy. Jak cebula stanie się lekko złota, zdejmujemy ją wraz z czosnkiem z patelni lub zgarniamy na boki. W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz na patelni i  kładziemy porcje łososia stroną z sezamem do dołu, wierzch łososia oprószamy pieprzem i ewentualnie solą morską, smażymy przez 4 minuty.

Krok 3.
Następnie obracamy łososia na drugą stronę, wyłączmy ogień pod patelnią i czekamy około 2 minuty - druga strona ryby dojdzie od ciepła samej patelni.

Tak przygotowanego łososia wykładamy na ciepłe talerze, pod spodem każdej porcji powinna znaleźć się podsmażona cebulka. Dekorujemy zieleniną oraz kawałkami limonki.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl




Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, listopada 14, 2015 3 comments

3 komentarze:

  1. Uwielbiam łososia a w sezamowej panierce tym bardziej ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, przesyłam pozdrowienia :)

      Usuń
  2. Robiłam dzisiaj i wyszedł super :) takie połączenie z sezamem jest super :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania