sobota, 14 listopada 2015


www.e-ksiazkakucharska.pl

ŁOSOŚ W PANIERCE SEZAMOWEJ

 

Delikatna i smaczna ryba, wspaniale usmażona i przyprawiona. Chrupiąca panierka na wierzchu, w środku soczyste mięso.  Łosoś w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako przystawka, podany np. na podsmażonej marchewce w sosie sojowym lub jako danie główne z sosem koperkowym i ziemniakami z wody.

Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
na 2 porcje
  • 2 porcje filetu z łososia bez skóry
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ok. 1/2 szklanki nasion sezamu 
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • odrobina brązowego cukru
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól morska
  • świeża natka pietruszki i ćwiartki limonki do dekoracji
  • masło sklarowane lub dobra oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mieszamy jajko z mąką kukurydzianą, otrzymaną masą smarujemy łososia od strony zdjętej skóry (wcześniej doprawiamy tą część świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli),zanurzamy tą stronę w ziarnach sezamu, mocno dociskamy .

Krok 2.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, oprószamy cukrem i solą, chwilę podsmażamy, dodajemy czosnek i jeszcze smażymy. Jak cebula stanie się lekko złota, zdejmujemy ją wraz z czosnkiem z patelni lub zgarniamy na boki. W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz na patelni i  kładziemy porcje łososia stroną z sezamem do dołu, wierzch łososia oprószamy pieprzem i ewentualnie solą morską, smażymy przez 4 minuty.

Krok 3.
Następnie obracamy łososia na drugą stronę, wyłączmy ogień pod patelnią i czekamy około 2 minuty - druga strona ryby dojdzie od ciepła samej patelni.

Tak przygotowanego łososia wykładamy na ciepłe talerze, pod spodem każdej porcji powinna znaleźć się podsmażona cebulka. Dekorujemy zieleniną oraz kawałkami limonki.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl




Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, listopada 14, 2015 3 comments

3 komentarze:

  1. Uwielbiam łososia a w sezamowej panierce tym bardziej ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, przesyłam pozdrowienia :)

      Usuń
  2. Robiłam dzisiaj i wyszedł super :) takie połączenie z sezamem jest super :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE