czwartek, 19 listopada 2015





ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI


Idealnie przyrządzona, piękna i przepyszna. To danie zabiera mnie w zupełnie inne miejsce... Głównym bohaterem są krewetki, możecie zastąpić je ugotowanym mięsem z kurczaka. Zupa ugotowana w woku.

Uwaga : jest pikantnie  ;)

...ma być ostro, słodko, kwaśnie, kolorowo, PYSZNIE I AROMATYCZNIE...

Najlepsza pod słońcem :) Polecam!


SKŁADNIKI:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 1 papryczka chili bez pestek
  • 1 łyżka posiekanego imbiru lub 3 trawy cytrynowe (zmiażdżone i pokrojone)
  • 2-3 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 1,5 litra esencjonalnego bulionu rybnego lub drobiowego
  • 300g krewetek lub ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 mały słoiczek minikukurydzy w kolbach
  • 250g ugotowanej zielonej fasolki
  • 4 pieczarki pokrojone w plastry
  • makaron ryżowy
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania zupy
  • 1 limonka pokrojona w ćwiartki (wcześniej sparzona we wrzątku)
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Rozgrzewamy wok, wlewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy posiekane szalotki, imbir lub trawę cytrynową, czosnek, pokrojoną papryczkę chili, smażymy, cały czas mieszając, przez 30 sekund, dodajemy pastę curry, energicznie mieszając, chwilę zasmażamy do wydobycia aromatu pasty.

Krok 2.
Do woka wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy, następnie wlewamy gorący bulion, doprawiamy sosem rybnym, ostrygowym i cukrem. Zagotowujemy, wrzucamy pieczarki, krewetki, kawałki limonki i minikukurydzę w kolbach, za chwilę wrzucamy ćwiartki limonki, z jednej wyciskamy do zupy sok, gotujemy około 5 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku.  Na koniec zupę posypujemy posiekaną zieleniną.

Zupę podajemy w miseczkach z ugotowanym makaronem ryżowym i zieloną fasolką.

Smacznego :)




zdjęcie dzięki użytkownikowi  jacktumm  z freedigitalphotos.net
Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, listopada 19, 2015 2 comments

2 komentarze:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE