Liczba gości w ciągu ostatniego roku

CHLEB PIENINSKI PSZENNO-ZYTNI Z ORKISZEM

CHLEB PIENINSKI PSZENNO-ZYTNI Z ORKISZEM



www.e-ksiazkakucharska.pl

CHLEB PIENIŃSKI PSZENNO-ŻYTNI Z ORKISZEM


W smaku przypomina tradycyjny chleb mieszany, jednak zawartość mąki orkiszowej powoduje, iż jest on bardziej delikatny i smaczniejszy. Miąższ ma mięciutki, a skórkę bardzo chrupiącą, która fantastycznie 'trzeszczy' podczas krojenia. Świetnie smakuje nawet z samym masełkiem. Bardzo łatwy w przygotowaniu chleb.

Polecam przepis na domowy chleb pieniński z dodatkiem orkiszu.


SKŁADNIKI:
na 1  bochenek (około 750g)
  • 300g mąki pszennej np. typ 650
  • 150g mąki żytniej typ. 2000
  • 50g mąki orkiszowej ciemnej
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1-2 łyżeczki otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 340ml wody o temperaturze 20-25 stopni
  • 7g drożdży instant
  • ziarna do posypania : sezam, mak, słonecznik itp.
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce, mieszamy szpatułką, aby otrzymać nierówne ciasto.

Krok 2.
Następnie wyrabiamy ciasto mikserem przez 10-15 minut (mieszadłami do ciasta, na najniższych obrotach). Ciasto ma być sprężyste i dobrze wyrobione. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Krok 3.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, zagniatamy, formując podłużny bochenek.

Krok 4.
Podłużną formę do pieczenia (dł. około 20cm) smarujemy oliwą, wkładamy uformowany bochenek, posypujemy ziarnami i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

* Ciasto w formie powinno zajmować max. 1/3 jej wysokości. Będzie gotowe do pieczenia, kiedy zacznie sięgać do jej górnej krawędzi - nie powinno wystawać ponad formę.

Krok 5.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, delikatnie wkładamy formę z chlebem, przez pierwsze 10 minut pieczemy w tej temperaturze, następnie zmniejszamy ją do 180 stopni i pieczemy przez następne 40-50 minut.

Piekarnik wyłączamy, chleb wyjmujemy po 10-15 minutach , studzimy na kratce, kroimy po najszybciej po upływie 2 godzin.

Piekłam od razu dwa bochenki (wszystkie składniki x 2).

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

WIELKANOCNY BARSZCZ BIAŁY z białą kiełbasą i jajkami

WIELKANOCNY BARSZCZ BIAŁY z białą kiełbasą i jajkami

barszcz biały
Barszcz biały.

Barszcz biały na Wielkanoc: tradycja, która łączy pokolenia


Odkryj tajniki przygotowania idealnego barszczu białego na Wielkanoc. Ten wypróbowany przepis pomoże Ci stworzyć smaczną potrawę z dodatkiem białej kiełbasy i jajka, która zachwyci wszystkich gości.
CHLEB ZYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE

CHLEB ZYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE

www.e-ksiazkakucharska.pl

CHLEB ŻYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE


Chleb z niezwykle chrupiącą skórką  i miękkim środkiem. O charakterystycznym i niepowtarzalnym smaku - a to dzięki odrobinie kminku oraz kolendry. Przechowywany w lodówce, zachowuje swoją świeżość nawet do 2 tygodni - o ile coś jeszcze z niego zostanie ;) Ciasto na ten chleb jest bardzo lepkie, więc najlepiej jest wyrobić je mikserem. Świetnie smakuje z peklowaną szynką.

Z przepisu wychodzi jeden około 20cm bochenek. Przepis na ten domowy chleb pochodzi od Lauren Hattman Polecam przepis na ten domowy chleb żytni.


SKŁADNIKI:

dokańczanie zakwasu:
  • 1/4 szklanki niezawodnego zakwasu
  • 1/2  szklanki mąki żytniej
  • 1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni
Dokańczamy zakwas: wszystkie składniki na zakwas (oprócz pestek dyni) umieszczamy w czystej miseczce, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin (najlepiej na noc).
*nie zapominamy o dokarmieniu pozostałej części zakwasu z myślą o kolejnych wypiekach.

Pestki dyni wsypujemy do niedużej miseczki i zalewamy wodą i, podobnie jak z zakwasem, odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin (na całą noc) .


ciasto właściwe:
  •  1 i 1/2 szklanki mąki chlebowej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 3/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni - do posypania (u mnie sezam)
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W misce umieszczamy mąkę żytnią, chlebową oraz wodę, mieszamy, aby powstało nierówne ciasto, przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut.

Krok 2.
Namoczone wcześniej pestki dyni osączamy z nadmiaru wody.

Krok 3.
Do ciasta dodajemy pozostałe składniki: drożdże, sól, kolendrę, kminek oraz przygotowany wcześniej zakwas, mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników .
Następnie mikserem, na niskiej lub średniej prędkości, wyrabiamy ciasto przez około 8 minut, aż stanie się gładkie i sprężyste. Dodajemy odsączone pestki dyni i wyrabiamy jeszcze przez 2 minuty, aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Ciasto przykrywamy, odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na 1- 1 i 1/2 godziny (powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość)

Krok 4.
Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, delikatnie kształtujemy w prostokąt, składamy na pół i zostawiamy na 10 minut.

Krok 5.
Formę o wymiarach około 10/20cm smarujemy tłuszczem. Ciasto kształtujemy w bochenek, delikatnie przenosimy i układamy szwem do dołu w formie. Wierzch bochenka smarujemy wodą i posypujemy suchymi pestkami dyni, przykrywamy czystą ściereczką lub zawijamy luźno folią spożywczą i odstawiamy na około 1- 1 i 1/2, aż urośnie prawie dwukrotnie (nie powinno jednak przewyższać górnej granicy formy).

Krok 6.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Odkrywamy formę z chlebem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35-45 minut, aż nabierze brązowego koloru, a ziarna na wierzchu uprażą się.

Po upieczeniu wyjmujemy bochenek z formy, studzimy na kratce .

Smacznego :) 


ZUPA POMIDOROWA-prosty przepis na soku pomidorowym

ZUPA POMIDOROWA-prosty przepis na soku pomidorowym

zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa.

Błyskawiczna zupa pomidorowa na soku pomidorowym.


Prosty przepis na pyszną zupę pomidorową.


Domowa zupa pomidorowa na soku pomidorowym z mleczkiem kokosowym, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Pomidorowa ze świeżymi ziołami, ugotowana na rosole. Doskonale smakuje z makaronem, ryżem lub lanymi kluseczkami. 

Ta domowa zupa pomidorowa na soku pomidorowym jest zdrowa, łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie. Może być przygotowana w wersji wegańskiej, jeżeli użyjemy bulionu warzywnego. Zupa utrzymuje się doskonale i następnego dnia smakuje równie dobrze. Można ją także zamrozić do miesiąca, jeśli nie dłużej.

    Ugotowanie zupy pomidorowej na soku pomidorowym jest proste, a wszystko dzieje się błyskawicznie.

Inne wypróbowane przepisy na domową zupę pomidorową:


Jak zrobić zupę pomidorową na soku pomidorowym - sprawdź prosty przepis, składniki i przygotowanie.


Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger