Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SALATKA "DUCH KORSYKI "

SALATKA "DUCH KORSYKI "



SAŁATKA "DUCH KORSYKI"

...kolorowa...bardzo apetyczna...

Sałatka z jajkami, soczystymi pomidorkami koktajlowymi, lekko ostrą cebulą, idealna na grill-party lub piknik. Moi Drodzy, mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam. Polecam!


SKŁADNIKI :
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100g przebranych liści szpinaku
  • 1 średnia, czerwona cebula
  • 1 opakowanie sera feta  
  • liście ulubionej  sałaty (może być mix)
  • posiekana zielenina (pietruszka, szczypiorek, koperek lub kolendra)
  • sól i pieprz do smaku (ewentualnie)
sos:
  • 5 filecików anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy sos: fileciki anchois drobno siekamy, czosnek kroimy w cieniutkie plasterki, łączymy wszystko z oliwą oraz octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 2.
Umyte liście szpinaku układamy na dnie miski, polewamy 1/3 częścią sosu, posypujemy posiekanymi jajkami.

Krok 3
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, obraną cebulę kroimy na cienkie plasterki, rozdzielamy na pierścionki. Ser feta kroimy w niewielką kostkę. Liście sałaty rozrywamy na kawałki.

Krok 4.
Na posiekanych jajkach układamy połówki pomidorków koktajlowych, na nie pierścionki cebuli - skrapiamy sosem z anchois (1/3) - następnie układamy poszarpane liście sałaty, rozrzucamy kostki sera feta, posypujemy całość posiekaną zieleniną i skrapiamy pozostałym sosem.

Sałatkę podajemy z białym, chrupiącym pieczywem.

Smacznego :)



zdjęcie dzięki użytkownikowi Serge Bertasius Photography z freedigitalphotos.net
DZEM Z POMARANCZY I OWOCOW POMELO Z BIALYM WINEM

DZEM Z POMARANCZY I OWOCOW POMELO Z BIALYM WINEM


DŻEM Z POMARAŃCZY I OWOCÓW POMELO Z BIAŁYM WINEM


Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niecodzienny, nieco  wykwintny dżem z pomarańczy i owoców pomelo z nutą białego wina. Przepis warty wypróbowania, polecam!


SKŁADNIKI:
  • 250g miąższu z owoców pomelo
  • 250g skórki z owoców pomelo
  • 750g miąższu pomarańczy (ok. 6-8 sztuk)
  • 0,5 litra białego wina (półwytrawne)
  • 1,75 kg cukru
  • 15g kwasku cytrynowego
  • 225g płynu żelującego

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Owoce pomelo szorujemy, sparzamy, obieramy ze skóry. Skórę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, miksujemy razem z wywarem w którym się gotowała - odważamy 250g.

Krok 2.
Miksujemy 250g miąższu z pomelo.

Krok 3.
Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, kroimy - odważamy 750g.

Krok 4.
Miąższ z pomelo, kawałki pomarańczy, zmiksowaną skórkę z pomelo, wino, cukier oraz kwasek cytrynowy łączymy doprowadzamy do wrzenia - gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Następnie wlewamy płyn żelujący i jeszcze raz zagotowujemy na największym ogniu,  przekładamy całość do wyparzonym słoików i szczelnie zamykamy.

Smacznego :)

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger