Liczba gości w ciągu ostatniego roku

DOMOWY KOMPOT Z GRUSZEK

DOMOWY KOMPOT Z GRUSZEK


www.e-ksiazkakucharska.pl

DOMOWY KOMPOT Z GRUSZEK


Do przyrządzania kompotów używamy zazwyczaj owoców o smaku kwaskowym. Bardziej słodkie łączymy z rodzajami kwaśniejszymi lub lekko zakwaszamy zalewę, aby stworzyć odpowiednie warunki do pasteryzacji. Wiadomo bowiem, że w środowisku niekwaśnym jednorazowa pasteryzacja nie zniszczy całkowicie drobnoustrojów.

 

Moi Drodzy, przedstawiam Wam przepis na domowy kompot z gruszek. 

 

Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 3 kg dojrzałych, twardych gruszek
  • 300g cukru
  • 3 litry wody źródlanej
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • kawałek laski wanilii 

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W większym garnku zagotowujemy syrop z wody, cukru, kwasku i wanilii. 

Krok 2.
Umyte gruszki przekrawamy wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i natychmiast wrzucamy do gorącego syropu.

Krok 3.
Całość zagotowujemy - odstawiamy na 10 minut.

Krok 4.
Następnie gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową z zalewy, układamy w słojach - zalewamy gorącym syropem, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy w 95 stopniach przez 20-25 minut.

Smacznego :)
BURACZKI NA ZIMĘ - przepis, składniki i przygotowanie

BURACZKI NA ZIMĘ - przepis, składniki i przygotowanie

www.e-ksiazkakucharska.pl
Buraczki na zimę fot. Moja Książa Kucharska

Buraczki na zimę.


Buraczki w słoiku na zimę.


Pyszna sałatka z buraczków, czerwonej papryki i cebuli do obiadu, przygotowana w słoikach na zimę. Prosty, klasyczny przepis na buraczki na zimę.


Duma z własnej kuchni, czyli domowe przetwory z owoców i warzyw : owoce w słodko kwaśnej marynacie, zakwaszane warzywa, kiszonki, sałatki, przyprawiane po domowemu ocet i olej i wiele innych przetworów, które potwierdzają, że przygotowywanie domowych zapraw może być sztuką - takie radosne wspomnienie lata.


Jak zrobić buraczki  na zimę - przepis, składniki i przygotowanie.


SOS POMIDOROWY DO GOŁĄBKÓW

SOS POMIDOROWY DO GOŁĄBKÓW

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos pomidorowy do gołąbków


Sos pomidorowy.


Przepis na dobry sos pomidorowy do gołąbków.


Pyszny i prosty do zrobienia sos pomidorowy - fantastyczny do gołąbków, do pizzy, kurczaka albo zapiekanki. 


Pasty pomidorowe, nazywane również sosami, mogą mieć różna konsystencję. Głównym składnikiem są oczywiście pomidory, które łączy się z owocami i różnymi aromatycznymi dodatkami. Przyprawia się je aby miały smak bardziej ostry lub łagodny. Nadają się jako składnik zimnych sosów do mięsa, jako dodatek do białych lub żółtych serów, do pieczywa itp. Ponieważ pasty przygotowuje się przez parowanie zagęszczając masę, brak w nich witaminy C. 

Dobry sos pomidorowy do gołąbków - wypróbowany. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go. Polecam :)


Jak zrobić domowy sos pomidorowy do gołąbków - przepis, składniki i przygotowanie.


SALATKA Z OGORKOW I PAPRYKI NA ZIME

SALATKA Z OGORKOW I PAPRYKI NA ZIME




SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI NA ZIMĘ

 

Dzisiaj kolejny przepis z serii 'przetwory domowe na zimę' - sałatka słoikowa z ogórkami, papryką i cebulą. Świetna jako dodatek do obiadu lub przekąska. Polecam !


SKŁADNIKI:
  • ok. 4kg ogórków gruntowych
  • 1/2 kg czerwonej papryki
  • 1/2kg marchwi
  • 1/2kg cebuli
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 płaskie łyżki soli niejodowanej
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 małe główki czosnku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ogórki myjemy, obieramy - kroimy w plastry.

Krok 2.
Cebulę obieramy - kroimy w drobną kostkę.

Krok 3.
Marchewkę obieramy - ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 4.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w paseczki.
 

Krok 5.
Wszystkie przygotowane warzywa łączymy razem, wlewamy ocet i olej, wsypujemy cukier, solimy, dodajemy pieprz oraz posiekany  drobniutko czosnek - mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny.

Krok 6.
Po tym czasie, warzywa jeszcze raz mieszamy, następnie ciasno wkładamy do przygotowanych słoików (bezwzględnie czystych i bardzo dobrze jeśli wyparzonych), zalewamy pozostałym roztworem,zakręcamy, pasteryzujemy w garnku z wodą przez 15 minut, licząc od czasu kiedy woda w garnku zawrze.

Smacznego :)
PRZECIER POMIDOROWY

PRZECIER POMIDOROWY



PRZECIER POMIDOROWY


Sezon na przetwory domowe w pełni. Dzisiaj przepis na przecier pomidorowy własnej produkcji. Możemy go wykorzystać jako baza do zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, jako dodatek do kotletów mielonych - właściwie w każdej kuchni niezastąpiony, zwłaszcza ten przygotowany w domu. Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 1kg pomidorów
  • 10-20g soli
  • 10-20g cukru
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy niewielkie słoiczki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy i wyparzamy (uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi). 

Krok 2.
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na części, wrzucamy do garnka z grubym dnem i krótko rozgotowujemy.

Krok 3.
Pomidory przecieramy przez perlonowe sito, dodajemy sól oraz cukier.

Krok 4.
Gorący przecier wkładamy do czystych słoików (słoiki powinny być jeszcze gorące po wyparzaniu), zakręcamy na pół obrotu.

Krok 5.
Pasteryzujemy w garnku z wodą przez 15-20 minut w 85 stopniach, słoiki wyjmujemy, dokręcamy, odstawiamy na czystej ściereczce do góry dnem.
Gdy słoiki z przecierem ostygną , przenosimy je w ciemne i chłodne miejsce i tak przechowujemy.

Smacznego :)
 

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger