Liczba gości w ciągu ostatniego roku

DOMOWY CHLEB PSZENNO-ZYTNI

DOMOWY CHLEB PSZENNO-ZYTNI

www.e-ksiazkakucharska.pl


DOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI


Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykle prosty, domowy chleb pszenno-żytni. Przepis pochodzi ze strony smakowitychleb.pl , trochę zmodyfikowany. Polecam !


SKŁADNIKI:
  • 225g mąki pszennej
  • 225g mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki ziaren kminku
  • 300 ml ciepłej wody (około 37 stopni)
  • ziarna kminku do posypania chleba
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki  na chleb umieszczamy w dużej misce, mieszamy do wstępnego połączenia, następnie za pomocą miksera wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (do momentu, aż ciasto stanie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski ). Ciasto na chleb można oczywiście wyrobić ręcznie. 

Krok 2.
Wyrobione ciasto chlebowe (w misce) przykrywamy czystą ściereczką, zostawiamy na 20 minut, żeby lekko się napuszyło.

Krok 3.
Podrośnięte ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką np. krupczatką, formujemy podłużny lub okrągły bochenek,jeszcze  lekko oprószamy mąką, wkładamy do formy do wyrastania ciasta, odstawiamy na około 50 minut, lub do momentu kiedy podwoi swoją objętość.

Krok 4.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, możemy je odstawić na kolejne 20 minut, żeby jeszcze podrosło (ja tego nie robiłam) , obsypujemy ziarnami, możemy naciąć wierzch, aby zapobiec ewentualnemu pękaniu chleba podczas wypiekania.

Tak przygotowany bochenek wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika - pieczemy około 45 minut w 220 stopniach - jeżeli skórka zbyt szybko zbrązowieje zmniejszamy temp. do 210-200 stopni. 

Po upieczeniu, chleb wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl




KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABLKAMI

KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABLKAMI



KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABŁKAMI


Konkretna zupa, lubiana przez małych i dużych. Podawana na wiele, wiele sposobów. Zazwyczaj tradycyjną pomidorówkę podajemy z makaronem lub ryżem. Choć świetnym dodatkiem może okazać się również groszek ptysiowy, makaron naleśnikowy czy lane kluseczki. obowiązkowo z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany.
Moja zupa pomidorowa to soczyste pomidory, pachnące jabłka, imbir i sezam - 100% niepowtarzalnego smaku :) Najlepsza, bo domowa :)

Zobaczcie wypróbowany przepis na zupę pomidorową.


SKŁADNIKI :
  • 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 700g dojrzałych pomidorów
  • ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu)
  • około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek
  • świeże zioła do posypania i dekoracji
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
 dodatkowo:
  • ugotowany ryż lub makaron do podania wraz z zupą
  • gęsta śmietana

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir, paprykę w proszku, mieszamy i smażymy, aż przyprawy oddadzą swój aromat - około 30s.

Krok 2.
Do garnka wrzucamy umyte, pokrojone na kawałki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka (ze skórką),ziarna sezamu, pokrojone na kawałki pomidory, zioła dalmatyńskie krótko zasmażamy, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością bulionu  - dusimy wszystko pod przykryciem około 15 minut.

Krok 3.
Zupę miksujemy blenderem , dolewamy pozostały, gorący bulion i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy i gotowe.
Aby zupa była naprawdę aksamitna i delikatna, należy ją przecedzić przez perlonowe sito.

Zupę podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem, na wierzchu polewamy śmietanką i dekorujemy świeżymi ziołami.

Polecam :)



SOS KOPERKOWY NA MLEKU : łatwy przepis

SOS KOPERKOWY NA MLEKU : łatwy przepis


www.e-ksiazkakucharska.pl


Łatwy przepis na pyszny sos koperkowy na mleku.


Prosty i klasyczny przepis na najlepszy sos koperkowy na mleku. Sos koperkowy na ciepło, ze śmietaną. Idealny sos do mięsa i ryby: do łososia, pulpetów, kotlecików drobiowych itd.

Zobacz sprawdzony przepis na ten łatwy i pyszny sos koperkowy na mleku. Polecam!

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger