Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SAŁATKA ŚLEDZIOWA NA WIGILIĘ

SAŁATKA ŚLEDZIOWA NA WIGILIĘ


 

Sałatka śledziowa na Wigilię.



Przepis na pyszną sałatkę śledziową na Wigilię.


Pyszna sałatka śledziowa z buraczkami, jabłkiem, orzechami włoskimi i majonezem.

Do śledzi doskonale pasują owoce, zwłaszcza te jednocześnie kwaśnawe i słodkie, np. jabłka, śliwki, żurawina, pomarańcze czy ananas. A i z warzywami na pewno się nie pogryzą, np. z burakami czy ziemniakami. Jeśli lubicie pomidory, to do śledzia one również pasują.
Sałatka śledziowa na Wigilię - obłędnie pyszna i kolorowa, zachwyci rodzinę i gości. Polecam! 


Jak zrobić sałatkę śledziową na Wigilię - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki i przyprawy na sałatkę śledziową na Wigilię.


KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI

KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI



KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI


Z myślą o tych wszystkich, którzy od czasu do czasu lubią połasuchować.. :)

Keks staropolski z bakaliami, idealny na świąteczny podwieczorek. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 całych jaj + 5 żółtek
  • 30 dag cukru
  • 10dag masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag rodzynek
  • po 5  dag: kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli, suszonej moreli
dodatkowo do dekoracji:
  • lukier: 15 dag cukru pudru , 3 łyżki wody, kilka kropel aromatu rumowego - wszystko dokładnie ucieramy
  • posiekane orzechy włoskie i migdały
lub
  • cukier puder 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W misie robota kuchennego ucieramy żółtka, jajka, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, przesianą mąkę i rozpuszczone masło, chwilę ucieramy, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji .

Krok 2.
Do ciasta wsypujemy bakalie, wyrabiamy ciasto do połączenia składników.

Krok 3.
Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia - pieczemy 75 minut w 180 stopniach. 

Krok 4.
Po wystudzeniu, keks lukrujemy i posypujemy posiekanymi orzechami lub oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :)
MAKOWIEC DROŻDŻOWY, najlepszy przepis

MAKOWIEC DROŻDŻOWY, najlepszy przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl


























Makowiec drożdżowy.


Najlepszy przepis na makowiec drożdżowy.


Niezwykle smaczny tradycyjny makowiec drożdżowy, z dużą ilością maku i bakaliami. W sam raz wilgotny, długo utrzymujący świeżość. Makowce drożdżowe pieczemy głównie na Wigilię i Święta w postaci zawijanego ciasta drożdżowego tzw. strucla z makiem.

Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe. 
Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. 


Jak zrobić makowiec drożdżowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na makowiec drożdżowy.


KUTIA JAK MARZENIE

KUTIA JAK MARZENIE



KUTIA JAK MARZENIE



Ta bardzo lubiana potrawa wigilijna pochodzi z kresów, do dziś oryginalnie przygotowywana nie tylko na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Od tego dania na Litwie nazywano nawet wieczerzę wigilijną. Ta potrawa kuchni wschodniosłowiańskiej przygotowywana była zazwyczaj z pszenicy, miodu, orzechów, rodzynek, obecnie dodajemy np. kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz zmielonego solidnie maku.

Zdecydowanie obłędne danie, taka polskość na talerzu, nowoczesna, ale nie przekombinowana. 

Polecam Wam przepis, który wyszperałam w książce Pana Łebkowskiego, najlepszy, wart jest wypróbowania :)


SKŁADNIKI:
  • 200g obłuskanej pszenicy
  • 200g maku
  • 200ml płynnego miodu
  • 100g migdałów bez skórki
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g rodzynek
  • 4 figi
  • 6 daktyli
  • 1/2 startej laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  •  skórka starta z 1 cytryny
  • 50ml rumu
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pszenicę płuczemy, zalewamy zimną wodą, moczymy przez kilka godzin, odcedzamy, zalewamy wrzątkiem - gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny (ziarna mają być miękkie, ale nie rozgotowane ), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2.
Opłukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 20 minut, osączamy, mielimy trzykrotnie.

Krok 3.
10 migdałów odkładamy na później, pozostałe drobno kroimy z orzechami włoskimi, figi i daktyle kroimy w paski, dodajemy rodzynki i polewamy rumem.

Krok 4.
Pszenicę łączymy  z makiem, miodem, dodajemy bakalie, skórkę cytrynową, wanilię, mieszamy- odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Przybieramy migdałami i podajemy .

Smacznego :)
USZKA Z KAPUSTA I GRZYBAMI

USZKA Z KAPUSTA I GRZYBAMI




USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

 Takie małe pierożki zwinięte w kształt ucha. Absolutnie cudowne i pyszne. W moim domu barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowa pozycja :) Te są znakomite i o to mi chodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :)

 Inne przepisy na potrawy wigilijne znajdziecie tutaj>>

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów
 Na farsz:
  • około 0,5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty
  • 3 kapelusze suszonych borowików
  • szklanka mleka
  • cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki nasion kminku
  • kilka ziaren pieprzu
  • zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów
* farsz można przyprawić również łyżeczką przyprawy typu Jarzynka, szczyptą pieprzu cayenne,1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, przyprawą typu Maggy lub przyprawą do dań z kapusty.
Farsz z kapusty kiszonej z grzybami powinien mieć wyraźny i zdecydowany smak. Wtedy danie będzie najsmaczniejsze.


PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Przygotowujemy farsz: rozdrobnioną kapustę zalewamy ciepłą wodą, dodajemy liść laurowy, nasiona kminku, ziarna pieprzu, gotujemy przez 10 minut na dużym ogniu, cedzimy na sicie, odrzucamy liść laurowy oraz ziarna pieprzu.

Krok 2.
Grzyby, namoczone wcześniej w mleku z wodą (w proporcji: pół na pół), gotujemy. Gdy będą miękkie, cedzimy na sicie, wywar odstawiamy, kapelusze drobno siekamy.

Krok 3.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kapustę, całość zasmażamy przez 2 minuty, dodajemy posiekane grzyby i nadal zasmażamy, często mieszając, aż wyparuje nadmiar soku. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy do przechłodzenia. Farsz powinien być pikantny i wyrazisty w smaku.

Krok 4.
Przygotowujemy ciasto : wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na stolnicy lub wkładamy do malaksera i wyrabiamy. 

Krok 5.
Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy, wycinamy szklanką zgrabne kółka, na każde kółko kładziemy farsz, zlepiamy brzegi a później powstałe rogi - tak powstaną uszka, które układamy na oprószonej mąką dużej tacy lub desce.

Krok 6.
Uszka gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem - od chwili wypłynięcia przez około 3 minuty.
Przed podaniem, uszka polewamy zrumienioną na oleju cebulą lub zrumienionym masłem.

Smacznego :)








NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE

NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE

 

www.e-ksiazkakucharska.pl

 Najlepsze GOŁĄBKI Z BIAŁEJ KAPUSTY z farszem mięsno-ryżowym jakie królują na moim stole. Obok popularnych do dziś gołąbków przygotowywanych z białej lub włoskiej kapusty, niegdyś przygotowywano je z kapusty kwaszonej w główkach - takie właśnie pamiętam ze swojego domu rodzinnego. Mama przyrządzała do nich farsze z kaszy, grzybów, sera, ryżu, grochu, mięsa, kiełbasy lub szynki. Wspaniałe smaki z dzieciństwa... Polecam przepis, krok po kroku,na moje gołąbki z białej kapusty - mam nadzieję, że Wam się spodoba :)


SKŁADNIKI:
  • 1 duża główka białej, luźnej kapusty
  • 300g ryżu długoziarnistego
  • 250g wieprzowiny mielonej
  • 1 puszka dobrej mielonki konserwowej
  • 1 duża cebula
  • 3 kapelusze suszonych, wcześniej obgotowanych, grzybów
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu)
  • 1 całe jajko
  • sól
  • pieprz, pieprz ziołowy
  • zioła: majeranek, tymianek, posiekana natka pietruszki
  • oliwa do smażenia cebuli
sos pomidorowy do gołąbków:
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1,2 szklanki łagodnego lub pikantnego keczupu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek wody lub wywaru spod gołąbków
- wszystkie składniki na sos do gołąbków mieszamy do połączenia wszystkich składników i gotowe.



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. 
Przygotowujemy kapustę:
kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, wycinamy dokładnie głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania zdejmujemy po kolei odchodzące, miękkie liście. W każdym liściu, po jego ostygnięciu, delikatnie przycinamy twardszą część nerwu - dzięki temu łatwiej nam będzie zawijać gołąbki.

*liście oddzielamy ostrożnie, aby ich nie uszkodzić.
*do wody możemy także dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego, nada jej to odrobinę kwasowości.

Krok 2.
Przygotowujemy farsz do gołąbków:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 
Cebulę siekamy i rumienimy na tłuszczu. 
Obgotowane wcześniej grzyby drobno siekamy.
Bułkę tartą zalewamy 1/2 szklanki ciepłego rosołu, pozostawiamy, aby napęczniała.

Krok 3.
Łączymy ze sobą ugotowany ryż, mięso mielone, dobrej jakości mielonkę, zrumienioną cebulę, posiekane grzyby, dodajemy bułkę tartą i jajko, zioła, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy masę. 

* farsz do gołąbków możemy doprawiać naszymi ulubionymi ziołami i przyprawami, mogą to być : lubczyk suszony lub maggi, przyprawa typu 'jarzynka', mieszanka przypraw do potraw z kapusty lub mięsa mielonego, utłuczony w moździerzu kminek etc.

*aby sprawdzić smak farszu, możemy niewielką jego ilość podsmażyć na patelni w formie kotlecika.


Krok 4.
Przygotowany farsz nakładamy na ostudzone liście kapusty :
około 1  sporą łyżkę farszu (w zależności od wielkości liścia kapusty) kładziemy w górnej części liścia, zawijamy - nakładając wierzch liścia na farsz tak, aby przykrył go w 3/4 , następnie na farsz nakładamy boki liścia kapuścianego i całość rolujemy, starannie zawijając.

Krok 5.
Gołąbki wkładamy ('łączeniem' do dołu) do natłuszczonej brytfanny, ciasno układamy, podlewamy 1 szklanką rosołu, przykrywamy naczynie i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 2,5 godziny lub dusimy na niewielkim ogniu ( 2,5 godziny)

* spód brytfanny możemy  wyłożyć plasterkami boczku lub niewykorzystanymi liśćmi kapusty.
* pomiędzy gołąbki możemy wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy.

Krok 6.
Kiedy gołąbki będą gotowe, polewamy je sosem pomidorowym, dusimy jeszcze 30 minut.



Smacznego :)








KROKIETY DZIADOWSKIE

KROKIETY DZIADOWSKIE

 
www.e-ksiazkakucharska.pl

KROKIETY DZIADOWSKIE

...to jedna z moich propozycji na wigilijną kolację. 

DZIADOWSKIE KROKIETY to nic innego jak krokiety z kapustą, ugotowanymi ziemniakami oraz kaszą i grzybami. Doskonały smak tych krokietów dopełnia wspaniały aromat świeżo zmiażdżonego kminku. Krokiety z kapustą idealnie smakują z dodatkiem szklanki czerwonego barszczu lub sosem, np.: grzybowym.  Polecam!



-------------------------------------
Liczba porcji : 10
Czas przygotowania : 60 minut
-------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • szklanka ugotowanych ziemniaków 
  • czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy (może być gryczana, perłowa lub jaglana, ta którą najbardziej lubicie)
  • szklanka zasmażonej, kiszonej kapusty
  • 10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia - najlepiej olej i smalec (pół na pół)
  • tarta bułka do panierowania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Krok 2.
Do podsmażonej cebuli dodajemy oczyszczone i rozdrobnione grzyby, zasmażamy,mieszamy, aby smaki się połączyły.

Krok 3.
Kaszę , ziemniaki, zasmażoną kapustę oraz zasmażoną cebulę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy w malakserze.

*ważne aby ziemniaki były dobrze wystudzone, w przeciwnym razie cała masa będzie bardzo kleista i trudno będzie uformować z niej zgrabne krokieciki.

Krok 4.
Do masy dodajemy jajko, zmiażdżony kminek, doprawiamy według własnych upodobań smakowych (powinna być pikantna), wyrabiamy.

Krok 5.
Z masy formujemy 10 krokietów, panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce.

Krok 6.
Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu lub pikantnym sosem grzybowym, pieczarkowym lub myśliwskim.

Smacznego :)




 

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger