wtorek, 4 października 2016

www.e-ksiazkakucharska.pl


PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI

    Jest to jedna z wielu tradycyjnych potraw na Podkarpaciu. Największą popularnością cieszą się w rejonie "Doliny Strugu", tam przepis ten jest dziedzictwem wielowiekowej tradycji.

     Do "Doliny Strugu" należą gminy: Błażowa, Hyżne, Chmielnik oraz Tyczyn, usytuowane w powiecie rzeszowskim - niezwykle malownicze i urokliwe miejsce. Wierzcie mi, kto raz zawita w gościnnych progach powiatu rzeszowskiego i rozsmakuje się w jego niepowtarzalnym kimacie, ten zawsze będzie chciał tu powracać. To miejsce znane jest nie tylko z malowniczych pejzaży, ale też z gospodarności i wielkiej gościnności mieszkańców, co sprawia, że dobrze się tu żyje i miło wypoczywa :)


    Przenikanie się kultur i narodowości, zawirowania wojenne, a w końcu współistnienie dwóch narodów, które mimo dziejowych dramatów i nie zawsze zbieżnych celów rozwijały się obok siebie, dało w efekcie fascynujący krajobraz kulturowy. Owocem tej różnorodności jest niezwykle urozmaicona kuchnia, pełna wspaniałych lokalnych produktów i tradycyjnych potraw, typowych dla ziem pogranicznych np. znane na całym świecie podkarpackie proziaki, gołąbki z całym mnóstwem różnego rodzaju farszy (w zależności, co gospodyni w spiżarni miała), regionalne chleby oraz wyroby mięsne, na ten przykład z Markowej, czy Pilzna, wpisanie na Listę Produktów Regionalnych. Wiele z tradycyjnych potraw pogranicza bieszczadzkiego znajdziecie w publikacji "Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki". Oczywiście polecam..."poszperajcie" :)

 

    Zatańczyć na festynie ludowym, podziwiać ręcznie wykonane arcydzieła, czy też rozkoszować się smakiem regionalnej kuchni : w "Dolinie Strugu" na Podkarpaciu, przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje nie straciły przez wieki ani swojego uroku, ani magii.


   Na koniec przepis : Pyzy ziemniaczane z grzybami z "Kuchnia Doliny Strugu",  polecam bardzo :)


Pozdrawiam KK


SKŁADNIKI:
na farsz:
  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 100g boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
na ciasto:
  • 1 kg  mącznych ziemniaków 
  • 1 jajko
  • 25 dag mąki krupczatki
  • sól do smaku
dodatkowo do podania: sos grzybowy lub skwarki z cebulką 

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Grzyby oczyszczamy, zalewamy zimną wodą - odstawiamy do namoczenia.

Krok 2.
Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu.
Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy.

Krok 3.
Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków  gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy, aby się ustał, a osiadłą skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystkie składniki na ciasto łączymy, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.

Krok 4.
Nabieramy łyżką porcje ziemniaczanej masy, rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie. Formujemy pyzy o okrągłym lub wrzecionowatym kształcie. Wrzucamy od razu na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy około 10-15 minut.
Gotowe pyzy podajemy z sosem grzybowym lub skwareczkami z cebulą i ulubioną sałatką np. z czerwonej kapusty.

Smacznego :)




   
noclegi
   
Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, października 04, 2016 3 comments

3 komentarze:

  1. kurcze, a ja do tej pory pyzy znałam tylko z owocami. Wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i polecam ,są niesamowite! :)Wesołych Świąt !!! :)

      Usuń
  2. jeszcze tymianek do farszu i jest idealnie w mój smak :D

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE