Liczba gości w ciągu ostatniego roku

TRADYCYJNY PIEROG GRYCZANY, KRUPIAK

www.e-ksiazkakucharska.pl



SKŁADNIKI:
na wielką blachę :)
  • 3 kg ziemniaków
  • 2 i 1/2 kubka kaszy gryczanej
  • 1 kg sera białego
  • 1/2 litra kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz, tarta mięta pieprzowa do smaku
  • 0,5 litra stopionej słoninki ze skwarkami
  •  ok. 0,5 kostki masła
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie - po ugotowaniu nie odcedzamy, do gorących dosypujemy surową kaszę gryczaną - wszystko dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, aby nie było grudek, odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2.
Do wystudzonej masy ziemniaczano-gryczanej dodajemy ser, śmietanę , stopioną słoninkę ze skwarkami, przyprawy, dokładnie mieszamy.

Krok 3.
Tak przygotowany farsz nakładamy do blachy wysmarowanej uprzednio masłem i obsypanej bułką tartą. Gotowe wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Podajemy ze zsiadłym mlekiem lub masłem.

Smacznego :)

Pisząc ten przepis, właśnie teraz, przypomniały mi się chwile, jak to moja babcia, kiedy byłam jeszcze dzieckiem wypiekała taki pieróg - tylko że w piecu opalanym drewnem - takiego smaku nie uda mi się już chyba odtworzyć...niestety...






   

4 komentarze:

  1. jak dla mnie smak dzieciństwa <3 kompletnie o tym zapomniałam, ale teraz to na pewno zrobię. Pyszne to było, tylko babcia chyba nie dodawała słoniny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słoninka 'daje radę' w pirogu gryczanym ;) świetnie wszystko razem smakuje i pasuje :) Wesołych Świąt !!! :)

      Usuń
  2. Wow, powiem szczerze, że nigdy nie słyszałem o tej potrawie. Czy są jakieś restauracje, które to mają w swoim menu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno mi powiedzieć, ja jeszcze nie spotkałam tej potrawy w menu. Może ktoś już jadł pieroga gryczanego w restauracji i napisze gdzie? Pięknego dnia :)

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger