Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Zupa pomidorowa z burakami i canapes z sera koziego

Zupa pomidorowa z burakami i canapes z sera koziego



Zupa pomidorowa z burakami, serem kozim i szczypiorkiem.

Przepis na niezwykłą zupę pomidorową. 

SKŁADNIKI:
na 4 porcje
przygotowanie to ok. 10 minut + smażenie i gotowanie 20 minut



  • ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (najlepiej biała, sałatkowa)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  spore pomidory (najlepiej malinowe), bez skórki, pokrojone w kostkę
  • 200g przecieru pomidorowego 
  • 250g ugotowanych buraków, pokrojonych w kostkę
  • 700ml delikatnego bulionu warzywnego
  • sporo posiekanej, świeżej pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
dodatkowo:
Canapes z sera koziego i szczypiorku
  • 1 i 1/2 szklanki miękkiego sera koziego
  • drobno posiekany szczypiorek
Ser kozi dzielimy na porcje (ok. 16 )  i formujemy z nich kuleczki. Każdą kuleczkę obtaczamy w szczypiorku - wkładamy do lodówki.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę drobno siekamy.

Krok 2.
W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą oraz cukrem, smażymy do czasu, aż zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek - smażymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, przecier i buraki, wlewamy bulion - gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 3.
Za pomocą ręcznego blendera miksujemy warzywa, aż otrzymamy jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Gorącą zupę podajemy  w ciepłych miseczkach, obficie obsypujemy natką pietruszki, wkładamy kuleczki z sera koziego i szczypiorku.

Smacznego :)






KOTLECIKI JAGNIECE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

KOTLECIKI JAGNIECE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI


KOTLECIKI JAGNIĘCE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI


SKŁADNIKI:
na 4 porcje
przygotowanie ok. 5-10 minut + grillowanie
  • 8 kotlecików jagnięcych
  • po 2 czerwone i żółte papryki - pokrojone w plasterki
  • 1 bakłażan - pokrojony w plasterki
  • 2 pomidory - przekrojone w poprzek na połówki
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • duża ilość posiekanych, świeżych ziół do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rozgrzewamy mocno grill .

Krok 2.
Oliwę z oliwek mieszamy  z tymiankiem, rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem - obtaczamy w niej mięso oraz warzywa .

Krok 3.
Rozkładamy kotleciki oraz warzywa na ruszcie, w taki sposób, żeby tworzyły pojedyńczą warstwę - pieczemy około 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną, ( w tym czasie obracamy mięso i warzywa, polewamy pozostałą marynatą). Mięso możemy zdjąć z grilla odrobinę wcześniej, aby odpoczęło przed podaniem (trzymamy w cieple, najlepiej zawinięte w folię spożywczą).

Gotowe kotleciki oraz warzywa wykładamy na duży półmisek, obficie posypujemy posiekaną zieleniną. 
W oddzielnym naczyniu podajemy kaszę kuskus. 


Zamiast kotlecików jagnięcych, do przygotowania tego dania możecie użyć takiej samej ilości skrzydełek z kurczaka. Potrawę możecie przygotować w piekarniku.

Smacznego :)



JAGNIECINA Z CHRUPIACA SKORKA I DUSZONYMI ZIEMNIAKAMI

JAGNIECINA Z CHRUPIACA SKORKA I DUSZONYMI ZIEMNIAKAMI





SKŁADNIKI:
 na 4 porcje
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 kotlecików jagnięcych
  • ok. 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 duże ziemniaki
  • ok. 2 łyżki masła
  • gałązka rozmarynu
  • 1 szklanka wywaru mięsnego (najlepiej z jagnięciny)
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mieszamy orzechy laskowe, nasiona kolendry, natkę pietruszki, parmezan, dodajemy tyle oliwy, żeby powstała w miarę gęsta pasta, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem- smarujemy pastą kotleciki.

Krok 2.
Rozgrzewamy grill do najwyższej temperatury. 

Krok 3.
Ziemniaki szorujemy, odcinamy końce, kroimy w grubsze plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu, układamy plastry ziemniaczane, smażymy, aż skórka stanie się brązowa i chrupiąca, odwracamy na drugą stronę i dalej smażymy. Wyjmujemy rozmaryn, wlewamy bulion, przykrywamy patelnię dusimy ziemniaki pod przykryciem przez 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, odwracamy ziemniaki na drugą stronę - dusimy kolejne 5 minut (bez pokrywki). Ziemniaki możemy oprószyć solą morską.

Krok 4.
W międzyczasie rozkładamy kotleciki na rozgrzanym ruszcie - grillujemy po 3 minuty z każdej strony.

Krok 5.
Groszek gotujemy 4 minuty - odsączamy.

Gotowe kotleciki rozkładamy na talerzach, dokładamy ziemniaki oraz groszek. Danie dekorujemy świeżą zieleniną. Podajemy.

Smacznego :) 




 

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger