SKŁADNIKI:
na wielką blachę :)
- 3 kg ziemniaków
- 2 i 1/2 kubka kaszy gryczanej
- 1 kg sera białego
- 1/2 litra kwaśnej, gęstej śmietany
- sól, pieprz, tarta mięta pieprzowa do smaku
- 0,5 litra stopionej słoninki ze skwarkami
- ok. 0,5 kostki masła
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie - po ugotowaniu nie odcedzamy, do gorących dosypujemy surową kaszę gryczaną - wszystko dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, aby nie było grudek, odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2.
Do wystudzonej masy ziemniaczano-gryczanej dodajemy ser, śmietanę , stopioną słoninkę ze skwarkami, przyprawy, dokładnie mieszamy.
Krok 3.
Tak przygotowany farsz nakładamy do blachy wysmarowanej uprzednio masłem i obsypanej bułką tartą. Gotowe wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Podajemy ze zsiadłym mlekiem lub masłem.
Smacznego :)
Pisząc ten przepis, właśnie teraz, przypomniały mi się chwile, jak to moja babcia, kiedy byłam jeszcze dzieckiem wypiekała taki pieróg - tylko że w piecu opalanym drewnem - takiego smaku nie uda mi się już chyba odtworzyć...niestety...
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO SŁOIKÓW
A wię, przepis na tą sałatkę dostałam wiele lat temu od pewnej mojej znajomej, a tak naprawdę od jej mamy, której sałatka wg. tego właśnie przepisu baaardzo mi posmakowała. I tak przez kilka kolejnych lat, przepis leżał sobie zapomniany w szufladzie i czekał.... do teraz... :)
Moi Mili, oto przekazuję Wam ten właśnie przepis, ja w tym roku wypróbowałam i wydaje mi się, że sałatka będzie dobra, a jeszcze sobie postoi, więc mam nadzieję, że będzie jeszcze lepsza.
Jestem bardzo ciekawa jakie Wy macie receptury na czerwoną kapustę. Jeżeli macie chwilę to napiszcie w komentarzu lub na facebooku. Chętnie wypróbuję :)
Pozdrawiam wszystkich serdecznie KK :)
SKŁADNIKI:
Na około 3 litry zalewy szatkujemy 3 główki kapusty czerwonej (lub 5 małych)
Zalewa :
- 0,5kg cukru
- 0,22 litra koncentratu jabłkowego*
- 0,5 litra octu 10% ( u mnie 250ml octu jabłkowego, reszta to spirytusowy), próbujcie, aby zalewa nie okazała się dla Was zbyt mocna
- 2 litry wody
- 3 duże łyżki soli
- ziele angielskie, liść laurowy, goździki
Składniki zalewy łączymy i zagotowujemy, wyjmujemy ziarenka ziela, goździki i listek laurowy.
Poszatkowaną kapustę gotujemy z niewielką ilością kwasku cytrynowego - ma być średnio twarda. Odcedzamy, wlewamy zalewę i gotujemy jeszcze przez 20 minut.
Gorącą kapustę nakładamy do czystych słoików (razem z sokiem), szczelnie zakręcamy.
Ja pasteryzuję na drugi dzień w piekarniku - w 80 stopniach, czasu Wam niestety nie podam, ponieważ jakoś zawsze " na oko" to robię, wybaczcie mi proszę :)
Z 3 sztuk większej kapusty mam 7 litrowych słoików sałatki.
* Tu moja uwaga - ponieważ koncentratu jabłkowego nie udało mi się kupić, użyłam jabłek prażonych w słoiku, zmiksowałam, aby nie było większych kawałków - użyłam odrobinę mniej cukru niż jest to w przepisie.
Smacznego :)