Liczba gości w ciągu ostatniego roku

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki


najlepszy przepis na domowy chleb pszenno-żytni


CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki

Jak przygotować szybki i chrupiący chleb pszenno-żytni w domu -wypróbowany przepis krok po kroku.


Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy, wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i poczekać, aż drożdże zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce.
Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać inne ziarna np. słonecznika, dyni, lub podsmażone skwarki z boczku, podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go!
Polecam pięknie :) K.K.



SKŁADNIKI:
  • 450g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 3 kopiaste łyżki mąki żytniej
  • ok. 30g (max.50g) miękkiego masła
  • 250ml letniej wody (w razie potrzeby można dolać jeszcze 50ml)
  • 1 torebka drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania chleba

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut.

Krok 2.
Następnie  przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki (max. do 1/2 wysokości) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 50-60 minut.

Krok 3.
Wyrośnięte ciasto posypujemy ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni *

Ja mam niski piekarnik, więc wyższa temperatura sprawiłaby, że mój chlebek byłby zbyt spieczony z wierzchu, w normalnym piekarniku chlebek pieczemy w 220 stopniach. jeżeli okazałoby się, że chlebek mocno się zarumienia po 20 minutach można obniżyć temp. do 190-200stopni.

Czas pieczenia 50 minut.

Po upieczeniu chlebek zostawiamy jeszcze 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Najlepiej zacząć kroić chlebek dopiero po 2 godzinach jego odpoczynku.

Smacznego :)


najlepszy przepis na domowy chleb pszenno-żytni

najlepszy przepis na domowy chleb pszenno-żytni, szynki i chrupiący


Zobaczcie również inny przepis na fantastyczny domowy chlebek pszenno-żytni>>





2 komentarze:

  1. co robić przez 2 godziny od upieczenia? no chyba wyjść aby nie zajadać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny ten komentarz :) Wielką radość mi sprawił. Zajrzyj do mnie jeszcze czasem, pięknie zapraszam :)

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger