piątek, 4 sierpnia 2017

cukinia po koreańsku sałatka na zimę słoikowa


CUKINIA PO KOREAŃSKU - sałatka na zimę

Jak zrobić sałatkę po koreańsku z cukinii na zimę - przepis krok po kroku.


Niezwykle kolorowa sałatka, wygląda obłędnie na półkach pośród innych przetworów ;)
Do jej zrobienia wykorzystałam cukinie żółte oraz zieloną, młode okazy, aby można było wykorzystać skórkę, która jest wtedy miękka i nie zdrewniała jak u większych egzemplarzy.
Ważne, aby warzywa posiekać w dłuższą słomkę, tak jak w sałatkach azjatyckich, najlepiej mieć pod ręką specjalną tarkę do warzyw po koreańsku. Ja nie mam, więc 'kaplica' - trzeba stać i siekać...

Sałatka przed włożeniem do słoików powinna odstać minimum 2 godziny!. Próbujcie sałatki podczas maceracji, możecie dodać do niej Wasze ulubione przyprawy. Do jej przygotowania wykorzystajcie różne papryki, czerwoną oraz zieloną, będzie mega kolorowo!
No i smacznie!


Acha! Jeszcze jedno: jeżeli nie macie przyprawy do marchewki po koreańsku, to możecie zastąpić ją np. przyprawą do kuchni azjatyckiej, do potraw chińskich itp. Curry również będzie ok.

Polecam Wam przepis na  sałatkę po koreańsku, oczywiście ulepszajcie go!

Pięknie pozdrawiam :) K.K.

SKŁADNIKI:
na 4 słoiki po 0,5 litra
  • 3 sztuki cukinii
  • 3 marchewki
  • 2 papryki
  • 120ml oleju (ok. 8 łyżek )
  • 100ml octu 10% (ok. 6-7 łyżek)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do marchewki po koreańsku
  • szczypta kardamonu

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cukinię (ze skórką oprócz miąższu z nasionami) paprykę oraz marchew kroimy w słomkę - mieszamy razem.

Krok 2.
Do mieszanki warzyw dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny, w tym czasie kilkakrotnie mieszamy warzywa.

Krok 3.
Następnie, miękkie już warzywa nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, dociskamy i ewentualnie dolewamy jeszcze trochę płynu, który uzyskaliśmy z maceracji. Słoiki szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy, gorące odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.
Sałatkę przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Sałatka, tak naprawdę, już po kilku dniach będzie gotowa do spożycia.

Pasteryzacja:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni i pasteryzujemy przez 30 minut - w zależności od wielkości słoików (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego :)

przetwory domowe, najlepsze przepisy na www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, sierpnia 04, 2017 6 comments

6 komentarzy:

  1. Jak długo pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sloiki 0,5 litrowe 15 minut, a litrowe 25 minut.

      Usuń
    2. poprawiłam wpis i dodałam metodę pasteryzacji, pięknie pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Dziękuję ��

      Usuń
  2. A jakiej firmy ta przyprawa do marchewki?lub czym ją zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, takie przyprawy dedykowane kuchni koreańskiej są powszechnie dostępne w sklepach internetowych, w szczególności tych orientalnych. Przyprawę tą jednak można z powodzeniem zastąpić tymi, ktore znajdują się na sklepowych półkach np. Fixy do kuchni chinskiej knorr. Pięknie pozdrawiam :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne