Liczba gości w ciągu ostatniego roku

POMIDORY DERSEROWE - warstwowa sałatka na zimę

najlepszy, sprawdzony przepis na sałatkę z pomidorów na zimę

POMIDORY DESROWE - warstwowa sałatka na zimę

Jak w domu przygotować deserowe pomidory na zimę - warstwowa sałatka na zimę krok po kroku.


Tak naprawdę sałatkę tą robiłam po raz pierwszy, więc jeszcze nie wiem jak wyjdzie - zaciekawił mnie przepis, odrobinę go zmieniłam i do dzieła!
Do przygotowania sałatki użyłam żółtych pomidorów, są bardziej twarde i mięsiste niż czerwone, ale równie dobrze można użyć i tych, czerwonych tylko wybierajcie te jędrne i mniej soczyste.
Zobaczcie  przepis! Pięknie pozdrawiam:) K.K.

SKŁADNIKI:
na około 7 słoików po 0,5 litra
  • ok. 2 - 2,5 kg pomidorów ( żółtych, czerwonych lub takich i takich)
  • 3 szt. niewielkiej papryki
  • 3 cebule pokrojone w plastry
  • olej
marynata:
  • 1 kopiasta łyżka soli
  • 1 szklanka cukru
  • 20 goździków
  • 20 ziarenek pieprzu
  • 3-4 listki laurowe (pokruszone)
  • 5-6 szklanek wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 opakowanie żelatyny (ok.30g)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy oraz wyparzamy. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi.

Krok 2.
Pomidory kroimy na części (np. na sześć), paprykę w paseczki a cebulę w krążki.

Krok 3.
Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w garnku (oprócz octu), gotujemy 3 minuty, wyjmujemy goździki, pieprz, listki laurowe i wlewamy ocet (ewentualnie doprawiamy do smaku)- trzymamy na niewielkim ogniu, aby płyn był gorący.

Krok 4.
Do każdego słoika wkładamy odcedzone przyprawy, wlewamy po łyżce oleju.

Krok 5. 
następnie układamy warstwę papryki, na nią pokrojone pomidory, następnie krążki cebuli.

Krok 6.
Do gorącej marynaty dodajemy żelatynę, mieszamy aby dokładnie się rozpuściła (nie zagotowujemy!) - przygotowanym płynem zalewamy warzywa, zakręcamy słoiki, a następnie pasteryzujemy.

 Pasteryzacja:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego :)

najlepszy, sprawdzony przepis na pomidory do słoików na zimę







1 komentarz:

  1. Wow, świetna sprawa. Zapisuję do zrobienia. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger