Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SAŁATKA Z OGÓRKÓW OBIADOWA - do słoików na zimę

przepis na sałatkę słoikową do obiadu z ogórków

















Sałatka z ogórków fot. Moja Książka Kucharska    

Sałatka z ogórków obiadowa do słoików na zimę

Pyszna sałatka z ogórków na zimę.

Szukacie pomysłu na szybką sałatkę do obiadu? Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was.
Z cyklu przetwory domowe na zimę : sałatka z ogórków do obiadu słoikowa - przepis krok po kroku.
Absolutnie prosta i pyszna sałatka z ogórków - co rok przygotowuję ją według tego właśnie przepisu i nigdy mnie nie zawodzi. Bardzo dobrze się przechowuje.


Sałatki z ogórków do słoików

Sałatki na zimę z ogórków cieszą się wielką popularnością już od wielu lat. Ich przygotowanie jest zazwyczaj niezwykle proste, są smaczne i zdrowe. Nie od dziś wiadomo, że smak domowych potraw jest najlepszy, dlatego coraz więcej z nas korzysta ze sprawdzonych receptur i przepisów na domowe wyroby i przetwory :) Ja, zazwyczaj przygotowuję kilka rodzajów przetworów z ogórków. W mojej spiżarni nie może zabraknąć ogórków w curry, w keczupie, ogórków kiszonych, konserwowych oraz sałatki z ogórków w musztardzie. To takie 'podstawowe ABC ' pt. sałatka zimowa z ogórków. Jakiś czas temu pokusiłam się i przygotowałam jeszcze ogórki po koreańsku (są super i w przyszłym sezonie również je powtórzę :)

Sałatka z ogórków obiadowa  do słoików na zimę - wypróbowany, najlepszy przepis.


Zapisujcie i ulepszajcie go :)
Polecam pięknie :) K.K.

Oto składniki na sałatkę z ogórków na zimę do obiadu.


SKŁADNIKI:

  • 5 kg ogórków gruntowych

  • 0,5 kg cebuli

  • 0,5 kg marchwi

  • 3 łyżki soli niejodowanej

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 2 główki czosnku

  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
zalewa:

  • 1 szklanka octu (można dodać trochę mniej)

  • 1 szklanka oleju

  • 1 szklanka cukru

Jak zrobić sałatkę z ogórków cebuli i marchewki


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ogórki oraz cebulę kroimy w talarki, marchew ścieramy na tarce do jarzyn o grubych oczkach, wszystko przesypujemy solą, dokładnie mieszamy.

Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy wraz z posiekaną pietruszką oraz pieprzem do warzyw.
Następnie do sałatki wlewamy ocet i olej, wsypujemy cukier, mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 godziny.

Krok 2.
W ciągu tych 2 godzin ogórki oraz cebula puszczą wodę i powstanie sporo płynu.
Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do czystych i wyparzonych słoików zakręcamy pasteryzujemy około 15 minut. Gorące słoiki z sałatką odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Sałatkę przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :)


Zapraszam na mój Facebook :) Komentujcie i łapki w górę!



przepis na sałatkę do obiadu z ogórków na zimę







2 komentarze:

  1. a po tych dwóch godzinach to przed włożeniem do słoików odcedzasz z tego soku, czy razem z nim do słoika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie odcedzam sałatki, wszystko razem do słoików :)

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger