wtorek, 9 stycznia 2018


sprawdzony przepis na zupę pomidorową


KREMOWA ZUPA POMIDOROWA 👌❤


Jak przyrządzić obłędnie kremową zupę pomidorową - sprawdzony przepis krok po kroku.


Przyrządź danie, które przyprawi Cię...o gęsią skórkę! 

Kremowa zupa pomidorowa z imbirem, sezamem i jabłkami 😋😋💓

Zupa pomidorowa z makaronem, soczewicą lub z ryżem - to kwestia smaku, podajecie jak lubicie najbardziej.

Najlepsza pomidorowa to jest ta ugotowana na rosole.

Czy zima może być smaczniejsza? 😁

Czas na rozgrzewkę, więc patelnie w dłoń! I do dzieła 😊


Zobaczcie przepis na zupę pomidorową, korzystajcie  z niego i ulepszajcie go! Ślicznie pozdrawiam :) K.K.



SKŁADNIKI :
  • 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 700g dojrzałych pomidorów
  • ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu)
  • około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek
  • świeże zioła do posypania i dekoracji
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
 dodatkowo:
  • ugotowany ryż, soczewica lub makaron do podania wraz z zupą
  • gęsta śmietana

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir, paprykę w proszku, mieszamy i smażymy, aż przyprawy oddadzą swój aromat - około 30s.

Krok 2.
Do garnka wrzucamy umyte, obrane, pokrojone na kawałki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka,ziarna sezamu, pokrojone na kawałki pomidory, zioła dalmatyńskie krótko zasmażamy, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością bulionu  - dusimy wszystko pod przykryciem około 15 minut.

Krok 3.
Zupę miksujemy blenderem , dolewamy pozostały, gorący bulion i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy i gotowe.
Aby zupa była naprawdę aksamitna i delikatna, należy ją przecedzić przez perlonowe sito.

Zupę podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem, na wierzchu polewamy śmietanką i dekorujemy świeżymi ziołami.

Polecam :)

Sprawdź pozostałe przepisy na udane zupy każdego dnia>>>



www.e-ksiazkakucharska.pl


Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, stycznia 09, 2018 2 comments

2 komentarze:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne