poniedziałek, 15 stycznia 2018

najlepszy przepis www.e-ksiazkakucharska.pl

KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI ❤


Jak przygotować w domu świąteczne krokiety z kapustą, wędzonymi śliwkami i grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. 👌

Przepisów na krokiety znajdziecie co niemiara, a na różnego rodzaju farsze to w szczególności : krokiety z mięsem, krokiety z farszem mięsno-pieczarkowym, krokiety z mięsem i grzybami, krokiety z kapustą kiszoną, krokiety z kapustą słodką i tak dalej, i tak dalej...😀 

Krokiety na obiad, to dobry sposób, aby wyczyścić trochę lodówkę - w naleśniki można zawinąć wiele, kwestia smaku, co lubicie najbardziej 😘😘😘😀




SKŁADNIKI:


  • na ok. 12 sztuk
  • ciasto naleśnikowe:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • łyżka oliwy
  • mąka pszenna
  • mineralna woda gazowana
  • farsz:
  • ok. 2 litry kiszonej kapusty (wyjdzie ok. 1kg po osączeniu i obgotowaniu)
  • 250g pieczarek (ok. 12 sztuk średnich), obranych i drobno pokrojonych
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • kilka posiekanych, wędzonych śliwek
  • ulubione przyprawy np.:
  • 1 łyeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • kumin rzymski na czubek łyżeczki
  • 1-2 łyżeczki soli
  • maggi do smaku
  • jajka i bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe:
do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i na początek 2 szklanki wody gazowanej. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką.

Następnie, porcjami wsypujemy mąkę pszenną, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

Ciasto naleśnikowe powinno mieć dosyć rzadką konsystencję, nie może być zbyt gęste.

Dalej, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Konsystencję ciasta regulujemy ilością dodawanej mąki lub wody - dlatego też nie podałam dokładnej ilości tych składników.

Ciasto odstawiamy aby 'odpoczęło'.

Ciasto naleśnikowe będzie najlepsze, jeżeli pozwolicie mu porządnie 'odpocząć' ;)
Można nawet przygotować je dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc. Następnego dnia pozostaje jedynie usmażyć fantastyczne naleśniki :)

Na patelnie wlewamy porcję ciasta, rozprowadzamy cienką warstwę na całej patelni, smażymy z obu stron, aż się zarumienią.


Krok 2.
Przygotowujemy farsz:

Wstępnie osączoną z zalewy kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 30 minut bez przykrycia.

Ugotowaną kapustę osączamy na sicie, studzimy - dokładnie odciskamy z nadmiaru wody o drobno siekamy.

Krok 3.
Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju, gdy cała woda z patelni odparuje, dodajemy posiekaną cebulę, oprószamy cukrem, solą i smażymy jeszcze jakieś 3 minuty.

Krok 4.
Po kilku minutach do pieczarek i cebuli dodajemy rozdrobnioną kapustę kiszoną, posiekane śliwki, całość doprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy jeszcze praz 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.


Krok 5.
Wystudzony farsz rozprowadzamy na naleśnikach, zwijamy w krokieciki i obtaczamy w panierce. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na piękny złoty kolor.

Pyszne krokiety, wspaniałe z wigilijnym czerwonym barszczem, do zupy grzybowej (wtedy bez lanych klusek) lub po prostu same, bez dodatków :)


Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl



Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, stycznia 15, 2018 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne