PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI
/
6
Pieczone młode ziemniaki. |
Pieczone młode ziemniaki.
Chrupiące, pieczone młode ziemniaki w czosnku to super proste danie! Te ziemniaki w łupinach z piekarnika mają niezwykle maślany i czosnkowy smak, oraz złotą podpieczoną skórkę.
Ziemniaczki pieczone w mundurkach.
Ziemniaczki pieczone w mundurkach to przepis na banalnie prosty dodatek do obiadu. Składniki są proste, tanie i łatwo dostępne.
- Ilość czosnku użytego w tym przepisie jest dostosowana do mojego smaku, można doprawić według własny preferencji smakowych.
- Do przyprawienia ziemniaków w mundurkach używam soli morskiej.
- Jeśli nie lubisz pietruszki, możesz zastąpić ją posiekanym koperkiem albo rozmarynem.
Każdy pokocha te młode pieczone ziemniaki - przy minimalnych składnikach uzyskujemy maksimum niesamowitego smaku :)
Jak upiec ziemniaki w piekarniku w mundurkach.
Do pieczenia można tak naprawdę użyć dowolnego rodzaju ziemniaków. Doskonałe są zarówno zwykłe, białe ziemniaki jak i czerwone lub słodkie bataty...wszystkie są pyszne!
Osobiście uwielbiam małe ziemniaczki pieczone w koszulkach, jednak tą kwestię pozostawiam całkowicie dla Ciebie.
Aby ziemniaki miały piękną, złotą i chrupiącą skórkę piekę je w 200 stopniach przez około 60 minut. W tym czasie obracam je kilka razy, aby równomiernie się rumieniły.
Więcej przepisów na ziemniaki:
Pieczone młode ziemniaki składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków w łupinach, starannie wyszorowanych i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 2 łyżki dobrej oliwy + 2 łyżki stopionego masła
- 2 łyżki mielonego czosnku
- sól i pieprz mielony
- posiekana natka pietruszki, koperek, rozmaryn albo tymianek
Przepis na ziemniaki w mundurkach z piekarnika:
Krok 1.
- Piekarnik rozgrzać to 200 stopni. Blaszkę do pieczenia lekko natrzeć olejem.
- Ziemniaki ułożyć na blaszce posypać przyprawami o polać olejem oraz stopionym masłem - wymieszać, aby przyprawy równomiernie pokryły wszystkie ziemniaki.
Krok 2.
- Młode ziemniaki piec przez około 60 minut lub do czasu, aż będą miękkie w środku. podczas pieczenia kilkakrotnie przewracać ziemniaki, aby równomiernie się rumieniły.
Upieczone ziemniaki w mundurkach wyjąć z piekarnika, można doprawić jeszcze solą i pieprzem, a przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.
Miłego gotowania!
Świetny wpis i propozycje, a no a ziemniaczki, wyglądają bardzo apetycznie :) Serdecznie pozdrawiamy - Da Pietro
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Ślicznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAle smacznie wyglądają, uwielbiam takie ziemniaczki. =)
OdpowiedzUsuńI ja też! :) Tym bardziej zachęcam do wypróbowania :)
UsuńCudo na talerzu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
Usuń