Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PIEROGI CHLOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIELBASA DO BARSZCZU

PIEROGI CHLOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIELBASA DO BARSZCZU


www.e-ksiazkakucharska.pl


PIEROGI CHŁOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ DO BARSZCZU


Pierogi chłopskie z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjne, rdzenne danie pochodzące z kuchni podkarpackiej. Przepis na te domowe pierogi znają gospodynie z różnych regionów Podkarpacia, chyba jednak największą popularnością cieszą się w okolicach Rzeszowa. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków, najlepszej wędzonej kiełbasy, boczku oraz podsmażonej cebulki.

Pierożki te świetnie smakują podane do barszczu białego z jajkiem.

Polecam i pozdrawiam pięknie K.K :)

  Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl 


SKŁADNIKI :

na farsz:
  • 1 kg ugotowanych wystudzonych ziemniaków
  • 300g dobrej, wędzonej kiełbasy
  • 50g surowego, wędzonego boczku
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • ziarenka smaku Winiary, pieprz ziołowy, majeranek do smaku
ciasto na pierogi:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką (niech odpoczywa chwilkę ).

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek, dodajemy cebulę - smażymy na złoty kolor.

Krok 2.
Ziemniaki mielimy wraz kiełbasą (dobrze jest zdjąć z niej osłonkę), dodajemy podsmażoną cebulę i boczek, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy. 

Krok 3.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy  krążki (najlepiej szklanką o niewielkiej średnicy, gdyż takie 'na raz' są najlepsze), na każdy nakładamy porcje farszu, dokładnie zalepiamy, na koniec łączymy końce pierożków, tak aby powstały niewielkie okrągłe pierożki.

Krok 4.
Gotowe pierożki wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny masła, gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi podajemy do barszczu białego z jajkiem,obficie  posypane posiekaną zieleniną lub jako samodzielne danie.

Smacznego :) 





DOMOWY,  PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER

DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER



www.e-ksiazkakucharska.pl


DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER


Świąteczny,domowy pasztet wiejski, jaki piekły kiedyś nasze babcie, a dziś w sklepie trudno już taki kupić.

Pasztet, obok innych wyrobów mięsnych, jest w moich okolicach bardzo rozpowszechniony. Traktuje się go przede wszystkim jako potrawę świąteczną. Pieczemy go zawsze z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, a także rodzinnych spotkań np.: chrzcin, komunii, odpustów.

Przyrządza się go zazwyczaj z 3 rodzajów mięsa ( wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu) z dodatkiem wątróbki , słoniny, warzyw, jajek i przypraw - 2 lub 3-krotnie zmielone, a formę oprócz natłuszczenia i obsypania bułką tartą obkładamy paseczkami świeżej słoniny.

Ten pasztet został przygotowany wg przepisu Pani Magdy Gessler ze strony www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/pasztet-domowy , (trochę zmodyfikowany) no i wyszedł świetnie.

Pamiętajcie jedynie, że w miarę tłuste podgardle lub surowy boczek sprawią, że pasztet nie będzie kruszył się podczas krojenia.

Polecam i pozdrawiam  K.K. :)


SKŁADNIKI:
  •  300g podgardla wieprzowego
  • 300g wątróbki wieprzowej
  • 500g łopatki wieprzowej
  • 500g wołowiny (pręga lub łata)
  • 100g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 5 jajek
  • 2 czerstwe bułeczki
  • 100g smalcu
  • po kilka ziarenek ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
  • 2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera 
  • bułka tarta do wysypania formy
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięsa oprócz wątróbki obsmażamy na dużym ogniu, przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, ziele, pieprz ziarnisty, jałowca i listki laurowe, namoczone wcześniej grzyby dolewamy tyle wody aby mięso było jedynie przykryte - dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się.

Krok 2.
Do garnka z mięsem i warzywami dodajemy oczyszczoną wątróbkę - gotujemy jeszcze przez 15 minut.

Krok 3.
Cebule obieramy - smażymy na złoty kolor.

Krok 4.
Bułki namaczamy w mleku. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy pianę z białek.

Krok 5.
Mięsa, odciśniętą bułkę, wątróbkę , odcedzone warzywa, grzyby oraz podsmażoną cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa (ostatnim razem na najmniejszych oczkach).

Krok 6.
Do masy dodajemy żółtka i dokładnie wyrabiamy (to ważne!)- ma być gładka i lśniąca.

Krok 7.
Następnie dodajemy przyprawy oraz pianę z białek - delikatnie łączymy składniki.

Gotową masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek (ok. 3 sztuki po 1kg każda), wierzch wygładzamy wywarem z gotowania mięsa, posypujemy bułką tartą oraz kminkiem -pieczemy  ok. 90 minut w 160 stopniach (kiedy skórka będzie już ciemno brązowa sprawdzamy patyczkiem środek pasztetu - suchy oznacza, że pasztet można już wyjąć )

smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl



 TRADYCYJNY PIEROG GRYCZANY, KRUPIAK

TRADYCYJNY PIEROG GRYCZANY, KRUPIAK

www.e-ksiazkakucharska.pl



SKŁADNIKI:
na wielką blachę :)
  • 3 kg ziemniaków
  • 2 i 1/2 kubka kaszy gryczanej
  • 1 kg sera białego
  • 1/2 litra kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz, tarta mięta pieprzowa do smaku
  • 0,5 litra stopionej słoninki ze skwarkami
  •  ok. 0,5 kostki masła
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie - po ugotowaniu nie odcedzamy, do gorących dosypujemy surową kaszę gryczaną - wszystko dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, aby nie było grudek, odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2.
Do wystudzonej masy ziemniaczano-gryczanej dodajemy ser, śmietanę , stopioną słoninkę ze skwarkami, przyprawy, dokładnie mieszamy.

Krok 3.
Tak przygotowany farsz nakładamy do blachy wysmarowanej uprzednio masłem i obsypanej bułką tartą. Gotowe wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Podajemy ze zsiadłym mlekiem lub masłem.

Smacznego :)

Pisząc ten przepis, właśnie teraz, przypomniały mi się chwile, jak to moja babcia, kiedy byłam jeszcze dzieckiem wypiekała taki pieróg - tylko że w piecu opalanym drewnem - takiego smaku nie uda mi się już chyba odtworzyć...niestety...






   
SALATKA Z CZERWONEJ  KAPUSTY DO OBIADU ( NA ZIME)

SALATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO OBIADU ( NA ZIME)

www.e-ksiazkakucharska.pl


SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO SŁOIKÓW


A wię, przepis na tą sałatkę dostałam wiele lat temu od pewnej mojej znajomej, a tak naprawdę od jej mamy, której sałatka wg. tego właśnie przepisu baaardzo mi posmakowała. I tak przez kilka kolejnych lat, przepis leżał sobie zapomniany w szufladzie i czekał.... do teraz... :)

 

Moi Mili, oto przekazuję Wam ten właśnie przepis, ja w tym roku wypróbowałam i wydaje mi się, że sałatka będzie dobra, a jeszcze sobie postoi, więc mam nadzieję, że będzie jeszcze lepsza.

 

Jestem bardzo ciekawa jakie Wy macie receptury na czerwoną kapustę. Jeżeli macie chwilę to napiszcie w komentarzu lub na facebooku. Chętnie wypróbuję :) 

 

Pozdrawiam wszystkich serdecznie KK :) 


SKŁADNIKI:
 Na około 3 litry zalewy szatkujemy 3 główki kapusty czerwonej (lub 5 małych)

Zalewa :
  • 0,5kg cukru
  • 0,22 litra koncentratu jabłkowego*
  • 0,5 litra octu 10% ( u mnie 250ml octu jabłkowego, reszta to spirytusowy),  próbujcie, aby zalewa nie okazała się dla Was zbyt mocna
  • 2 litry wody
  • 3 duże łyżki soli
  • ziele angielskie, liść laurowy, goździki
Składniki zalewy łączymy i zagotowujemy, wyjmujemy ziarenka ziela, goździki i listek laurowy. 

Poszatkowaną kapustę gotujemy z niewielką ilością kwasku cytrynowego - ma być średnio twarda. Odcedzamy, wlewamy zalewę i gotujemy jeszcze przez 20 minut. 

Gorącą kapustę nakładamy do czystych słoików (razem z sokiem), szczelnie zakręcamy. 
Ja pasteryzuję na drugi dzień w piekarniku - w 80 stopniach, czasu Wam niestety nie podam, ponieważ jakoś zawsze " na oko" to robię, wybaczcie mi proszę :) 

Z 3 sztuk większej kapusty mam 7 litrowych słoików sałatki.

* Tu moja uwaga - ponieważ koncentratu jabłkowego nie udało mi się kupić, użyłam jabłek prażonych w słoiku, zmiksowałam, aby nie było większych kawałków - użyłam odrobinę mniej cukru niż jest to w przepisie.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl


GOŁĄBKI

GOŁĄBKI

www.e-ksiazkakucharska.pl 


www.e-ksiazkakucharska.pl

SKŁADNIKI:
  • 1kg ryżu białego - ugotowanego na 'półmiękko'
  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego
  • 1 mielonka najlepszej jakości
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu
  • przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy i jarzynki
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • plastry wędzonego boczku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki farszu dokładnie łączymy.

Krok 2.
Z kapusty wykrawamy głąb, wkładamy do garnka z wrzącą wodą i powoli zdejmujemy liście, gdy ostygną odcinamy delikatnie grube nerwy liści (można je również utłuc trzonkiem noża ).

Krok 3.
Na każdy liść kładziemy porcję farszu i zawijamy w ruloniki.

Krok 4.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, kładziemy kilka plasterków boczku, układamy niewykorzystane liście kapusty, a na to ciasno gołąbki - wrzucamy kilka ziaren pierzu i ziela, listek laurowy, ziarna kminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach. 

Krok 5.
Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, tak około jeszcze przez 1 godzinę. 

*część gołąbków możecie poddusić w piekarniku, wyjąć, ostudzić i zamrozić. Kiedy potrzeba, wyjmujemy i od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika, polewamy ulubionym sosem i pieczemy. Mamy gołąbki świeżo przygotowane, a o wiele szybciej :)

Smacznego :)






TRADYCYJNY CHLEB FLISACKI Z ULANOWA

TRADYCYJNY CHLEB FLISACKI Z ULANOWA



www.e-ksiazkakucharska.pl

 

 

CHLEB FLISACKI zwany CHRUPACKIM

 

      Chleb flisacki zwany dawniej chrupackim łączy się bezpośrednio z zawodem flisaka i jest przypisany do jednej miejscowości - Ulanowa, który od XVIII do XIX wieku był silnym ośrodkiem flisactwa w Polsce. Jest to niewielka miejscowość w woj. Podkarpackim, położona u ujścia rzeki Tanwi do Sanu (bardzo piękne i spokojne miejsce, odbywają się tam liczne spływy kajakowe). Obecnie jest to jedyne miejsce, gdzie kultywuje się jeszcze polskie tradycje flisackie.

 

        Do wypieku chleba flisackiego używano lokalnych, naturalnych produktów :mąki żytniej razowej lub zwykłej z dodatkiem mąki pszennej, serwatki i skwarków.Chleb flisacki ze względu na zawarte w nim skwarki oraz serwatkę charakteryzuje się dużą wilgotnością oraz wyjątkowo długim okresem świeżości ( około 2 tygodni). Jest bardzo smaczny i pożywny. Pięknie pachnie :) 

 

      Przepis na chleb został odtworzony wg. receptury sprzed conajmniej 150 lat . Chleb stanowi część tradycji flisackiego Ulanowa i jest obecny na organizowanych współcześnie uroczystościach i spławach flisackich.

SKŁADNIKI:
na zaczyn:
  • 220g mąki żytniej razowej
  • 160g letniej wody
  • 190g aktywnego zakwasu żytniego
 Wszystkie składniki dokładnie łączymy, odstawiamy na około 4 godziny w ciepłe miejsce (pod przykryciem)

ciasto właściwe:
  • cały, wcześniej przygotowany zaczyn
  • około 3/4 szklanki skwarków ze świeżej słoniny (wystudzonych)
  • 250g serwatki
  • 100 - 150g letniej wody*
  • 400g mąki pszennej chlebowej
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (niekoniecznie, w zależności od "siły" zakwasu)

*ciasto ma mieć luźną i lepką konsystencję.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ze składników (oprócz skwarków) zagniatamy ciasto, możemy to zrobić mikserem - ręcznie będzie trochę trudno. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, dodajemy skwarki, mieszamy chwilę, aby równomiernie rozłożyły się w cieście. 
Przekładamy ciasto do większego naczynia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około  2 godziny (w zależności od mocy Waszego zakwasu ciasto może wyrosnąć szybciej lub później).

Krok 2.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą wkładamy do przygotowanych wcześniej foremek*, wysmarowanych masłem i oprószonych np. otrębami pszennymi - odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości.

*foremki wielkości takiej, aby ciasto po włożeniu sięgało max. do 1/2 wys. foremki.

Krok 3.
Podrośnięte ciasto chlebowe smarujemy, roztrzepanym z mlekiem, jajkiem, możemy posypać ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 260 stopni. Po 20 minutach temp. obniżamy do 240 stopni, po kolejnych 20 minutach temp. ponownie obniżamy teraz do 220 stopni i piec jeszcze 10 - 15 minut.
Gotowy chlebek wyjmujemy i studzimy na kratce.
Tradycyjnie chleb ten wypieka się w piecu opalanym drewnem, no cóż, w moich warunkach domowych niestety nie jest to możliwe, więc pozostaje piekarnik :)
Smacznego :) 

www.e-ksiazkakucharska.pl



    
noclegi
TURECKA SALATKA KISIR

TURECKA SALATKA KISIR

www.e-ksiazkakucharska.pl



TURECKA SAŁATKA KISIR

 

 

Kuchnia turecka jest mało skomplikowana. Jada się tam dużo mięsa, warzyw i nabiału. W turcji, podobnie jak w pozostałych krajach bałkańskich, bardzo popularny i świetnie nam znany jest cacik - podawany na zimno sos, który składa się z jogurtu wymieszanego z siekanym świeżym ogórkiem i czosnkiem. No i oczywiście kebab , czyli "kęs mięsa", który zdobył popularność na całym świecie, a na terenach Turcji ma wielowiekową tradycję.

Turecja sałatka kisir ...bardzo, bardzo prosta, odświeżająca  i pyszna .

Wspólnym mianownikiem tej bogatej i smacznej sałatki jest kaszka kuskus, sercem natomiast wspaniałe warzywa: słodka kukurydza, chrupiąca i ostra papryczka chili, soczyste pomidory, cieciorka, aromatyczna oliwa no i świeże zioła, które pysznią się zielenią niczym etykieta na butelce oliwy z oliwek.  

Oryginalny przepis zmieniłam - dodałam kukurydzę i cieciorkę Bonduelle. I powiem Wam szczerze, że warto było. Obydwa te składniki sprawiają, że sałatka jest o wiele ciekawsza pod względem smaku i tekstury. Spróbujcie sami polecam :)

 

 TAFADALO! Proszę dostołu!



SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka kuskusu
  • 3 papryczki chili
  • 1 mała puszka złocistej kukurydzy ( u mnie Bonduelle )
  • 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle
  • 6 cebulek dymek ze szczypiorkiem
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 pęczka posiekanej świeżej mięty
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • mielony kumin do smaku
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól i świeżozmielony pieprz do smaku
  • sok z 2-3 cytryn
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek



PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy. Po kilku minutach odkrywamy i rozdzielamy kaszkę widelcem.

Krok 2.
Chili przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona - drobno siekamy.
Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy.
Pomidory parzymy, usuwamy skórkę - kroimy w niedużą kostkę.
Kukurydzę i cieciorkę osączamy z zalewy.

Krok 3.
Do kuskusu dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem, ostrą papryką oraz kuminem - mieszamy. Wsypujemy pietruszkę, miętę, dymki i chili, łączymy składniki.

Krok 4.
Następnie dodajemy kukurydzę, cieciorkę, pomidory, wlewamy sok z cytryny oraz oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy sałatkę na około 1 i 1/2 godziny do lodówki.

Sałatkę podajemy jako przekąskę z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do mięsa np. z grilla. 
Przygotujcie tą sałatkę na przyjęcie, możecie ją zabrać na piknik lub po prostu podać na kolację.
Jest lekka, sycąca i bardzo zdrowa. 

A więcej inspirujących przepisów znajdziecie na  www.warzywneinspiracje.pl

Smacznego :)





www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

SALATKA Z GRILLOWANA POLEDWICZKA I TRUSKAWKAMI

SALATKA Z GRILLOWANA POLEDWICZKA I TRUSKAWKAMI



SAŁATKA Z GRILLOWANĄ POLĘDWICZKĄ I TRUSKAWKAMI "UŚMIECH LATA"



Pięknie, smacznie, zdrowo...kolorowo!!!! :) 

I tak ma właśnie być - pyszna, prosta sałatka . Są tu warzywa, owoce i kawał mięska, wszystko pyszne i idealnie przyrządzone,  prawdziwa uczta dla przyjaciół i rodziny.

Bajeczne kolory, rozmaita tekstura, smaki w sam raz skomponowane w daniu to najlepszy sposób na wywarcie wrażenia!

Truskawki i delikatna, soczysta polędwiczka, słodka kukurydza, świeży ogórek, chrupiąca sałata i seler....to danie genialnie wpasuje się w posiłek na świeżym powietrzu. Kochani, wypróbujcie sami mój przepis na " Uśmiech Lata ":)


Cieszmy się słońcem, ciepłem, spotkaniami w gronie rodziny i znajomych. 

Kochani korzystajcie z lata ... uśmiechu Wam życzę zawsze :)

 

Sałatka może stanowić przystawkę, zakąskę, a dzięki  wieprzowej polędwiczce nawet pełnowartościowy, lekki samodzielny posiłek.

Polecam!

 


SKŁADNIKI:
  • 1-2  polędwiczki wieprzowe
  • ok. 30 dag świeżych truskawek
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • 20 dag kukurydzy z puszki ( u mnie Bonduelle )
  • 10 dag zielonego groszku z puszki 
  • 1 świeży ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka liści sałaty
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • natka pietruszki do dekoracji
Sos:
  • 3 łyżki soku oraz skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody
  • 1 i 1/2 łyżki łagodnej musztardy
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól i biały pieprz
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy sos : sok z cytryny rozcieńczamy wodą, mieszamy z musztardą, oliwą i skórką cytrynową , doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ulubionymi przyprawami do mięsa , kroimy w poprzek na plastry, każdy oprószamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek - grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie do miękkości (zdejmujemy z grilla, przykrywamy i dajemy chwilę "odpocząć" ), gotowe polędwiczki tniemy w paski - część ugrillowanych plastrów odkładamy na bok w ciepłe miejsce - ułożymy je na talerzach obok sałatki.

Krok 2.
Ogórka obieramy, kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. Seler oczyszczamy z włókien, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Truskawki myjemy, kroimy w plasterki.

Półmisek na sałatkę wykładamy liśćmi sałaty, wkładamy ogórka, kukurydzę, groszek, ryż, seler,cebulę, koperek, polewamy sosem mieszamy.
Dokładamy pokrojone truskawki, układamy na wierzch ugrillowaną polędwiczkę wieprzową, całość dekorujemy natką pietruszki.


Smacznego :)

 Więcej przepisów na genialne dania znajdziecie na : www.warzywneinspiracje.pl

Zapraszam ! 









 




Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger