Liczba gości w ciągu ostatniego roku

CUKINIA PO KOREANSKU - sałatka na zimę

CUKINIA PO KOREANSKU - sałatka na zimę

cukinia po koreańsku sałatka na zimę słoikowa


CUKINIA PO KOREAŃSKU - sałatka na zimę

Jak zrobić sałatkę po koreańsku z cukinii na zimę - przepis krok po kroku.


Niezwykle kolorowa sałatka, wygląda obłędnie na półkach pośród innych przetworów ;)
Do jej zrobienia wykorzystałam cukinie żółte oraz zieloną, młode okazy, aby można było wykorzystać skórkę, która jest wtedy miękka i nie zdrewniała jak u większych egzemplarzy.
Ważne, aby warzywa posiekać w dłuższą słomkę, tak jak w sałatkach azjatyckich, najlepiej mieć pod ręką specjalną tarkę do warzyw po koreańsku. Ja nie mam, więc 'kaplica' - trzeba stać i siekać...

Sałatka przed włożeniem do słoików powinna odstać minimum 2 godziny!. Próbujcie sałatki podczas maceracji, możecie dodać do niej Wasze ulubione przyprawy. Do jej przygotowania wykorzystajcie różne papryki, czerwoną oraz zieloną, będzie mega kolorowo!
No i smacznie!


Acha! Jeszcze jedno: jeżeli nie macie przyprawy do marchewki po koreańsku, to możecie zastąpić ją np. przyprawą do kuchni azjatyckiej, do potraw chińskich itp. Curry również będzie ok.

Polecam Wam przepis na  sałatkę po koreańsku, oczywiście ulepszajcie go!

Pięknie pozdrawiam :) K.K.

SKŁADNIKI:
na 4 słoiki po 0,5 litra
  • 3 sztuki cukinii
  • 3 marchewki
  • 2 papryki
  • 120ml oleju (ok. 8 łyżek )
  • 100ml octu 10% (ok. 6-7 łyżek)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do marchewki po koreańsku
  • szczypta kardamonu

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cukinię (ze skórką oprócz miąższu z nasionami) paprykę oraz marchew kroimy w słomkę - mieszamy razem.

Krok 2.
Do mieszanki warzyw dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny, w tym czasie kilkakrotnie mieszamy warzywa.

Krok 3.
Następnie, miękkie już warzywa nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, dociskamy i ewentualnie dolewamy jeszcze trochę płynu, który uzyskaliśmy z maceracji. Słoiki szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy, gorące odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.
Sałatkę przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Sałatka, tak naprawdę, już po kilku dniach będzie gotowa do spożycia.

Pasteryzacja:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni i pasteryzujemy przez 30 minut - w zależności od wielkości słoików (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego :)

przetwory domowe, najlepsze przepisy na www.e-ksiazkakucharska.pl

SAŁATKA Z OGÓRKÓW OBIADOWA - do słoików na zimę

SAŁATKA Z OGÓRKÓW OBIADOWA - do słoików na zimę

przepis na sałatkę słoikową do obiadu z ogórków

















Sałatka z ogórków fot. Moja Książka Kucharska    

Sałatka z ogórków obiadowa do słoików na zimę

Pyszna sałatka z ogórków na zimę.

Szukacie pomysłu na szybką sałatkę do obiadu? Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was.
Z cyklu przetwory domowe na zimę : sałatka z ogórków do obiadu słoikowa - przepis krok po kroku.
Absolutnie prosta i pyszna sałatka z ogórków - co rok przygotowuję ją według tego właśnie przepisu i nigdy mnie nie zawodzi. Bardzo dobrze się przechowuje.


Sałatki z ogórków do słoików

Sałatki na zimę z ogórków cieszą się wielką popularnością już od wielu lat. Ich przygotowanie jest zazwyczaj niezwykle proste, są smaczne i zdrowe. Nie od dziś wiadomo, że smak domowych potraw jest najlepszy, dlatego coraz więcej z nas korzysta ze sprawdzonych receptur i przepisów na domowe wyroby i przetwory :) Ja, zazwyczaj przygotowuję kilka rodzajów przetworów z ogórków. W mojej spiżarni nie może zabraknąć ogórków w curry, w keczupie, ogórków kiszonych, konserwowych oraz sałatki z ogórków w musztardzie. To takie 'podstawowe ABC ' pt. sałatka zimowa z ogórków. Jakiś czas temu pokusiłam się i przygotowałam jeszcze ogórki po koreańsku (są super i w przyszłym sezonie również je powtórzę :)

Sałatka z ogórków obiadowa  do słoików na zimę - wypróbowany, najlepszy przepis.


Zapisujcie i ulepszajcie go :)
Polecam pięknie :) K.K.

Oto składniki na sałatkę z ogórków na zimę do obiadu.


SKŁADNIKI:

  • 5 kg ogórków gruntowych

  • 0,5 kg cebuli

  • 0,5 kg marchwi

  • 3 łyżki soli niejodowanej

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 2 główki czosnku

  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
zalewa:

  • 1 szklanka octu (można dodać trochę mniej)

  • 1 szklanka oleju

  • 1 szklanka cukru

Jak zrobić sałatkę z ogórków cebuli i marchewki


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ogórki oraz cebulę kroimy w talarki, marchew ścieramy na tarce do jarzyn o grubych oczkach, wszystko przesypujemy solą, dokładnie mieszamy.

Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy wraz z posiekaną pietruszką oraz pieprzem do warzyw.
Następnie do sałatki wlewamy ocet i olej, wsypujemy cukier, mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 godziny.

Krok 2.
W ciągu tych 2 godzin ogórki oraz cebula puszczą wodę i powstanie sporo płynu.
Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do czystych i wyparzonych słoików zakręcamy pasteryzujemy około 15 minut. Gorące słoiki z sałatką odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Sałatkę przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :)


Zapraszam na mój Facebook :) Komentujcie i łapki w górę!



przepis na sałatkę do obiadu z ogórków na zimę







ZUPA JARZYNOWA Z ZIEMNIAKAMI - doskonały przepis

ZUPA JARZYNOWA Z ZIEMNIAKAMI - doskonały przepis


zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa z ziemniakami.


Zupa jarzynowa z ziemniakami



Zupa jarzynowa z ziemniakami to pyszna i łatwa zupa przygotowana na bazie warzyw, głównie ziemniaków, marchwi, pietruszki i innych sezonowych warzyw. Warzywa są gotowane w bulionie z kurczaka. Zupa jest delikatnie przyprawiona solą i pieprzem, co podkreśla naturalny smak warzyw. Często dodaje się również odrobinę śmietany lub masła, aby nadać zupie jeszcze bardziej kremowej tekstury i lepszego smaku.

Zupa jarzynowa z ziemniakami jest znakomitym wyborem zarówno na chłodne dni, jak i jako lekki posiłek w ciągu roku. Jej smak jest delikatny i przyjemny. To potrawa, która cieszy się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, ze względu na swoją prostotę i smak.
BARSZCZ CZERWONY Z BOTWINKĄ I  MŁODYMI WARZYWAMI

BARSZCZ CZERWONY Z BOTWINKĄ I MŁODYMI WARZYWAMI



barszcz czerwony z botwinką i młodymi warzywami przepis krok po kroku








Barszcz czerwony z botwinką fot. Moja Książka Kucharska


Barszcz czerwony.


Przepis na barszcz czerwony z botwinką i młodymi warzywami.


Barszcz z młodymi buraczkami, botwinką, marchewką, fasolką szparagową i ziemniakami...dużo warzyw i wszystkie takie pachnące, kolorowe...wprost z ogródka...cudne  :)

Pyszny barszcz czerwony z botwiny na rosole.


Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Tradycyjny barszcz czerwony ugotowany na domowym rosole z botwinką i młodymi warzywami - 100% wspaniałego smaku :)


Barszcz czerwony z botwinką i młodymi warzywami - najlepszy, wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam


Jak przygotować barszcz czerwony z młodych warzyw - przepis, składniki i przygotowanie.

RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ - lekkie i puszyste jak chmurka

RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ - lekkie i puszyste jak chmurka


przepis na lekkie i puszyste racuszki ze śmietaną na www.e-ksiazkakucharska.pl


Racuszki ze śmietaną.


     Super puszyste racuszki ze śmietaną i jabłkami - idealne na weekendowe śniadanie, podwieczorek albo kolację.
Doskonałe polane syropem klonowym, roztopionym masłem, albo prosto z patelni. Uwielbiam te złote, chrupiące brzegi z miękkim i puszystym środkiem!

Jak zrobić idealnie puszyste racuchy ze śmietaną.


Aby racuszki ze śmietaną były ładne i puszyste, dodaję proszek do pieczenia albo sodę oraz odrobinę soku z cytryny. Soda oczyszczona aktywuje się najlepiej, gdy jest stosowana ze składnikiem kwaśnym -w moim przepisie z sokiem cytrynowym

SEZON NA BOTWINE - botwinka na zime, przepisy krok po kroku

SEZON NA BOTWINE - botwinka na zime, przepisy krok po kroku


najlepszy przepis na botwinkę do słoików na zimę na www.e-ksiazkakucharska.pl

SEZON NA BOTWINĘ

Jak przechować botwinkę, aby zimą cieszyć się jej smakiem - przepisy krok po kroku.


1). Najprościej i najszybciej botwinka w postaci MROŻONEJ JARZYNKI NA ZIMĘ:


Potrzebne Wam będą:
  • ładna i świeża botwinka wraz z buraczkami
  • świeże gałązki koperku
  • listki lubczyku
  • natka pietruszki


Świeżą botwinkę myję i osuszam (oczywiście tylko te ładne i zdrowe liście wraz z łodyżkami). Buraczki dokładnie myję, obieram i ścieram na tarce do jarzyn na grubych oczkach.
Myję i osuszam na papierowym ręczniku koperek, listki lubczyku oraz natkę pietruszki.
Tak przygotowaną zieleninę siekam, porcjami wkładam do woreczków (razem ze startymi buraczkami), umieszczam w zamrażarce i gotowe :)

botwinka, botwinka do słoików, botwina do barszczu


2). BOTWINA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW KONSERWOWA:


Potrzebne Wam będą:
  • 1 litr wody
  • kilka pęczków botwiny
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 goździki
Botwinę dokładnie myję i kroję na ok. 3cm kawałki
W wodzie rozpuszczam sól oraz cukier, dodaję przyprawy - gotuję przez 5-7 minut. Następnie dodaję ocet, mieszam.
Pokrojoną wcześniej botwinę wkładam do czystych i wyparzonych słoików, zalewam gorącą marynatą, po 5 minutach zlewam marynatę, zagotowuję i ponownie zalewam botwinę w słoikach.
Słoiki szczelnie zamykam, przewracam do góry dnem do wystudzenia. Tak przygotowaną botwinę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tygodniu można zapasteryzować, kończąc tym samym proces kiszenia. Możecie również od razu pasteryzować (20 minut) i proces kiszenia w ogóle się nie rozpocznie.

www.e-ksiazkakucharska.pl


3). BOTWINA DO BARSZCZU NA ZIMĘ:


potrzebne  Wam będą:

  • 4 pęczki botwiny z buraczkami (dokładnie myję, odrzucam zwiędłe lub chore liście) - razem z buraczkami drobno kroję
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 ząbki posiekanego czosnku
  • kawałeczek korzenia chrzanu - ścieram na tarce o dużych oczkach
Tak przygotowane składniki wkładam do czystych i wyparzonych słoików.

zalewa:
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • liść laurowy
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Wszystkie składniki zalewy zagotowuję, gorącą wlewam do słoików z botwiną, szczelnie zamykam, pasteryzuję tak około 20 minut. Gorące odwracam do góry dnem i gotowe.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl



Polecam przepis na domowe ogórki po meksykańsku>>>








GULASZ WOŁOWY - przepis na gulasz węgierski (bogracz)

GULASZ WOŁOWY - przepis na gulasz węgierski (bogracz)

gulasz wołowy
Gulasz wołowy.


Gulasz wołowy - wyjątkowe danie kuchni węgierskiej


Gulasz wołowy to danie mięsne, którego głównym składnikiem jest soczyste mięso wołowe pokrojone w kostkę. To mięso duszone jest w intensywnie aromatycznym sosie, który zawiera m.in. cebulę, paprykę i przyprawy. Sos ten nadaje potrawie niepowtarzalny smak i zapach, a mięso staje się miękkie i soczyste.


Gulasz wołowy to danie, które można podawać przez cały rok. W chłodniejsze dni rozgrzewa, a latem może być doskonałym elementem letniego pikniku. Kluczem do udanego gulaszu jest wolne duszenie, dzięki któremu mięso staje się miękkie i aromatyczne, a sos nabiera głębokiego smaku.

DOMOWE SZNYCLE Z MIESA MIELONEGO PO WIEJSKU

DOMOWE SZNYCLE Z MIESA MIELONEGO PO WIEJSKU


najlepszy,sprawdzony przepis na domowe kotlety mielone


DOMOWE SZNYCLE Z MIĘSA MIELONEGO PO WIEJSKU



Jak przygotować domowe kotlety z mięsem i ziemniakami po wiejsku - przepis krok po kroku.




Trochę inne kotlety mielone, bo ze startymi, surowymi ziemniakami. Przygotowałam je z mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), bardzo dobre wyjdą również z np. mielonego mięsa drobiowo-cielęcego. Ważne, aby mięso nie było tłuste (najlepiej chude, jak w przypadku cielęciny czy drobiu).

Smażone na niewielkim ogniu, pod przykryciem, do uzyskania złocistej i chrupiącej skórki.

Farsz na kotleciki może wyjść bardzo delikatny - jeżeli będziecie mieli kłopot z formowaniem sznycelków, to użyjcie po prostu łyżki i za jej pomocą nakładajcie porcje bezpośrednio na rozgrzaną patelnię.

 

Do wyjątkowo dietetycznych dań te sznycelki nie należą...no ale cóż, ja się tym za bardzo nie przejmuję, bo są pyszne, więc przepis Wam przekazuję ;) 

 Polecam przepis na domowe sznycle z mięsa mielonego po wiejsku. Korzystajcie z przepisu, ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K.



 SKŁADNIKI:

  • 600g mielonego mięsa (wołowina, wieprzowina, drób lub cielęcina) 
  • 2 niezbyt duże surowe ziemniaki 
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułeczka np. kajzerka + mleko do namoczenia (lub ok. 3 łyżki bułki tartej i mleko do namoczenia)
  • 2 - 3  łyżki śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła np. majeranek do smaku
  • bułka do panierowania
  • smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE :


Krok 1.

Bułeczkę namaczam w mleku - odciskam.

Krok 2.

Obrane i umyte ziemniaki, cebulę oraz czosnek ścieram na tarce do jarzyn na małych oczkach - ale nie tych do placków ziemniaczanych.


Krok 3.

Wszystkie składniki na sznycelki mieszam razem, doprawiam do smaku, formuję kotleciki i obtaczam w bułce tartej.


Krok 4.

Rozgrzewam tłuszcz na patelni, układam sznycelki i smażę na niewielkim ogniu, z każdej strony po około 5 minut - pod przykryciem.

Smacznego :)

najlepszy, sprawdzony przepis na domowe kotlety mielone po wiejsku


Polecam również przepis na tajskie kotleciki kukurydziane >>>

SUPER SZYBKIE PIEROZKI Z CHLEBA TOSTOWEGO

SUPER SZYBKIE PIEROZKI Z CHLEBA TOSTOWEGO

najlepsze domowe pierożki z chleba tostowego


SUPER SZYBKIE PIEROŻKI Z CHLEBA TOSTOWEGO


Zaskakujące pierożki z chleba tostowego z kurczakiem w gyrosie, kremowym serkiem, jajkiem oraz sałatą w środku. Przygotowuje się je rzeczywiście szybko, a do środka możecie włożyć, co Wam w duszy gra - mogą to być paluszki krabowe, posiekany szczypiorek lub mięso krewetek. U mnie serek z grillowaną papryką i oliwkami. Do owoców morza warto wypróbować z innym rodzajem serka może to być np. kremowy serek naturalny lub pesto z rukolą Apetiny.


Na początku formowanie pierożków jest trudne - już myślałam, że nic mi z tego nie wyjdzie (pierwszy pierożek bez szans na jakikolwiek sukces ) , ale farsz tak fajny mi wyszedł, że nie odpuściłam - później było już tylko lepiej :)

 

Pierożki można podać jako przekąskę na przyjęciu, świetne na piknik lub na obiad z zieloną sałatą i np. ryżem - i na ciepło i na zimno są super :) 

Jak tak na nie patrzę, to wyglądają jak krokiety ;)


Pięknie polecam, korzystajcie z przepisu, ulepszajcie :) K.K.



SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie chleba tostowego (pszennego lub wieloziarnistego)
  • woda do namaczania kromeczek
farsz:
u mnie :
  • 1 pierś z filetu kurczaka - drobno posiekana, podsmażona z przyprawą do gyrosa
  • 2 -3 jajka na twardo - posiekane w kosteczkę
  • kilka liści zielonej sałaty - poszatkowane
  • 1-2 opakowania kremowego serka z grillowaną papryką i oliwkami Apetina

dodatkowo:
  • bułka tarta do obtaczania gotowych pierożków
*************************************************************

 

 PRZYGOTOWANIE :


Krok 1.

Wszystkie składniki na farsz (oprócz serka) mieszam w misce, odstawiam na chwilę.

Krok 2.

Obkrawam skórkę z chleba tostowego, każdą kromeczkę zanurzam na chwilę w wodzie (uważajcie, aby za bardzo nie namokły), rozpłaszczam na dłoni delikatnie ją rozciągając.

Krok 3.

Każdą kromkę smaruję  kremowym serkiem Apetina, nakładam porcje farszu i zalepiam - każdego pierożka delikatnie obtaczam w bułce tartej i smażę powoli na rozgrzanym tłuszczu, aż będzie złoty i chrupiący i gotowe.

Smacznego :)






Codziennie baw się smakiem!
TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE

TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE

najlepsze domowe kotleciki po tajsku


TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE


Tradycyjnie, kotleciki te przyrządza się z posiekanym mięsem krewetek i sosem ostrygowym, smaży się je w wielkim woku i podaje z ryżem oraz sałatą ze świeżych warzyw.  Jest to bardzo popularna przekąska na tzw. street food w Tajlandii.

Zamiast krewetek, do przygotowania kotletów użyłam mięsa z kurczaka dodałam majonez i przyprawę do kurczaka Galeo, no  i wyszło świetnie.  

Przygotowana masa jest gęsta, jednak nie na tyle, aby dłońmi formować z niej piękne kotleciki ;) Nabieramy łyżką porcje masy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz i przyklepujemy - później powoli smażymy na złoty kolor. Odwracamy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy spód będzie dobrze przysmażony (wówczas kotleciki na pewno Wam się nie rozpadną).

Uwaga! Szybkie w przygotowaniu...sami zobaczycie :)




SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 1 niecała szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka posiekanego filetu z kurczaka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 - 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Galeo


PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.

Wszystkie składniki na kotleciki umieszczam w misce, mieszam łyżką, no i gotowe :) 


Krok 2.

Łyżką nabieram porcje z miski i kładę na rozgrzany tłuszcz - smażę na złoty kolor (na średnim ogniu). Kiedy spód jest dobrze podsmażony, odwracam na drugą stronę.

Kotleciki podaję z ryżem i sałatą, lub z majonezem jako przekąskę. 

Smacznego :)

Zobaczcie przepis na Orientalne grzanki >>>




najlepsze domowe kotleciki po tajsku
 

DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM

DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM

przepis na najlepsze pierogi z mięsem duszone w glinianym garnku


PIEROGI Z MIĘSEM DUSZONE W GLINIANKACH



Jak zrobić pyszne, domowe pierogi duszone w glinianym garnku - przepis krok po kroku.


Fantastyczne, a do tego ciekawie podane pierożki z mięsnym farszem.

Kiedy uniesiecie pokrywkę z nad garnka, urzeknie Was cudowny zapach podduszonych ze śmietaną pierożków, okraszonych złocistą cebulą, boczkiem oraz grzybami.

Najlepiej jeżeli macie kilka takich samych, niewielkich glinianych garnków z przykrywką - wówczas każdy dostanie porcję we własnym naczynku :) 

Przygotowanie pierogów zajmuje niestety sporo czasu, no chyba, że Ktoś przygotuje potrawę z kupionych pierogów. Ja miałam w zamrażalce wcześniej zrobione pierogi, więc poszło błyskawicznie :)

Farsz do pierogów możecie przygotować z różnego rodzaju mięsa, może to być cielęcina, wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub piersi z kury lub kaczki.

Dla Was Kochani przepis od samego początku, włącznie z przygotowaniem pierogów z mięsem - krok po kroku . Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :)



SKŁADNIKI:


na pierogi

farsz:
  • 800g cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub filety z kurczaka albo kaczki
  • 3 duże cebule
  • 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki, 
  • 3 łyżki tartej bułki
  • ok. 4 łyżki masła
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku
ciasto na pierogi:
  • 550g mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
 Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta - w zależności od wilgotności mąki, być może zajdzie potrzeba dolania wody lub dosypania mąki. Ciasto gotowe, przykrywam ściereczką, zostawiam, aby odpoczęło. 


dodatkowo:

  • około 20 sztuk świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
  • 2 cebule
  • gęsta, kwaśna śmietana (świeża) - około 8 łyżek ( może być również kefir )
  • kawałek wędzonego boczku na skwarki
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz (grubo-mielony)







PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.

Przygotowujemy farsz do pierogów z mięsem : 

Oczyszczone mięso obsmażam ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła i przekładam do naczynia żaroodpornego. Wrzucam pokrojone na kawałki warzywa, lekko obsmażam, dodaję do mięsa.Na patelnię wlewam ok. pół szklanki wody, zagotowuję, zeskrobując przyklejone mięso i wlewam do naczynia żaroodpornego - mięso i warzywa solę, przykrywam i piekę przez godzinę w 200 stopniach.


Krok 2.

Cebulę do farszu siekam, podsmażam na 2 łyżkach masła z odrobiną soli i cukru.


Krok 3.

Mięso studzę, kroję na kawałki, mielę wraz z podsmażoną cebulą, pieczoną marchewką oraz pietruszką - mieszam z sosem spod pieczenia mięsa i warzyw, doprawiam farsz solą oraz pieprzem - w razie potrzeby dosypuję bułki tartej.
Porcje ciasta na pierogi rozwałkowuję, wykrawał kółka, nakładam na nie farsz i zalepiam brzegi ciasta.
Gotowe pierożki bardzo powoli gotuję w osolonej wodzie - około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.


Krok 4.

Podgotowane pierożki układam w niewielkich, glinianych garnkach (może być jeden duży lub naczynie żaroodporne) .


Krok 5.

Boczek kroję w kostkę, podsmażam na patelni, dodaję posiekane, pozostałe cebule, smażę przez 2 minuty, na koniec wsypuję oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby, obsypuję solą oraz pieprzem- smażę, aż cała woda z patelni odparuje.


Krok 6.

Do garnków z pierożkami wlewam świeżą śmietanę (po ok. 2 łyżki -możecie więcej) lub kefir, wierzch polewam boczkiem, cebulą i grzybami, oprószam posiekaną natką pietruszki i przykrywam.


Tak przygotowane pierożki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekam kilka minut.

Zamiast przykrywek, wierzch garnków możecie obłożyć ciastem francuskim i tak zapiekać - efekt murowany! :) Wówczas zapiekamy do momentu, aż ciasto będzie złocistobrązowe. 

Smacznego :) 

Kiedyś podobne jadłam w Bydgoszczy, w Pierogarni Stolnica Kujawska  tutaj >>>

przepis na najlepsze domowe pierogi z mięsem duszone w glinianym garnku

przepis na najlepsze domowe pierogi z mięsem duszone w glinianym garnku


ORIENTALNE GRZANKI

ORIENTALNE GRZANKI

najlepszy przepis na orientalne grzanki na www.e-ksiazkakucharska.pl


ORIENTALNE GRZANKI - przepis krok po kroku



Na Zakaukaziu i w średniej Azji wykonuje się te grzanki ze specjalnego pieczywa, które w tamtym rejonie nazywają ławasz. Jest to rodzaj białego, płaskiego pieczywa w postaci dużych placków - przypominają tortille. Ja przygotowałam grzanki z ciasta francuskiego, które okazało się świetnym zamiennikiem :)



Zanim przystąpicie do działania, przygotujcie wszystkie składniki tak, aby po wyjęciu ciasta francuskiego z lodówki jedynie poukładać je na plackach, panierować i od razu usmażyć.

 

Grzanki są naprawdę przepyszne :) Bardzo chrupiące na zewnątrz, w środku zaś eksplozja smaków :) Ja przygotowałam je z kremowym serkiem Apetina i z paluszkami krabowymi. Wy możecie jednak popróbować innych smaków. Myślę, że świetnie wyjdą z kremowym serkiem z papają i curry oraz podsmażonymi w gyrosie kawałkami kurczaka. Grzanki podaję z sosem tzatziki.


Jak się okazało, grzanki są świetne np. jako zakąska do piwa - więc polecam na przyjęcie, ale nie tylko - na kolację, na obiad. Ponieważ świetnie smakują także na zimno, można je również zabrać ze sobą np. na piknik .

 

Polecam orientalne grzanki, korzystajcie z przepisu.

Pięknie pozdrawiam :) K.K.


SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 opakowania kremowego serka Apetina (naturalny)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 1 opakowanie surimi (około 20 sztuk paluszków krabowych)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki nasion chia
  • sałata rzymska
  • 2 jajka + 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia 
***********************************************************************************************************
 

PRZYGOTOWANIE :


Krok 1.

Czosnek drobno siekam - mieszam z serkiem Apetina, odstawiam do lodówki.

Krok 2.

Paluszki krabowe kroję w kawałeczki, sałatę rzymską siekam.

Krok 3.

Wyjmuję ciasto francuskie z opakowania, rozkładam na blacie - przekrawam na dwie równe części, z drugim ciastem robię tak samo - mam 4 płaty ciasta.

Krok 4.

Przygotowuję grzanki : płat ciasta francuskiego smaruję serkiem z czosnkiem, na to układam paluszki krabowe, sałatę, posypuję posiekanym koperkiem oraz nasionami chia, przykrywam następnym płatem i postępuję jak w pierwszym przypadku. Po skończeniu, nakładam kolejny płat ciasta francuskiego i tak jak poprzednio nakładam składniki farszu z tym, że na serek nakładam dodatkowo majonez. Całość przykrywam ostatnim płatem ciasta francuskiego i ostrym nożem kroję placek na 9 równych części.

najlepszy, sprawdzony przepis na grzanki krok po kroku



Krok 5.

Jajka wbijam do miski, roztrzepuję, dodaję mąkę i dokładnie rozcieram.


Krok 6.

Przygotowane placki panieruję w jajku i od razu smażę na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.


Krok 7.

Na koniec układam wszystkie grzanki na blasze do pieczenia, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180stopni i zapiekam przez 20 minut. Gotowe.

Smacznego :)





Zapraszam do wypróbowania przepisu na serowo-ziołowe nuggetsy z kurczaka >>>

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger