0
/
PIECZEŃ RZYMSKA z gyrosem - prosty przepis na obiad
PIECZEŃ RZYMSKA Z GYROSEM
Jak w domu przygotować idealną pieczeń rzymską na obiad - przepis krok po kroku.
Pieczeń tą można przygotować z jajkami na twardo: do keksówki przekładamy połowę przygotowanej masy mięsnej, na to układamy 4 całe jajka ugotowane na twardo (wzdłuż dłuższego boku, jedno za drugim), a następnie przykrywamy całość pozostałą masą mięsną.
Zamiast jajek na twardo do farszu mięsnego można dodać ok. szklankę całych oliwek bez pestek i wszystko dokładnie wymieszać.
Bardzo łatwa w przygotowaniu potrawa, wyjątkowa w smaku, dzięki przyprawie do gyrosa.
Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go!
Pozdrawiam pięknie :) K.K.
SKŁADNIKI:
- 2 cebule, posiekane i podduszone na 1 łyżce oleju
- 1 czerstwa bułka, namoczona w mleku i dobrze odciśnięta
- 1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki majeranku suszonego
Dodatkowo:
- kminek do posypania farszu mięsnego
- kilka plasterków chudego boczku do wyłożenia formy lub tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania ścianek
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Wszystkie składniki farszu umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy (można np. mikserem).
Krok 2.
Formę wykładamy plasterkami chudego boczku, wykładamy farsz mięsny, obsypujemy kminkiem - wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) i pieczemy przez 70 minut na środkowym poziomie. Najlepiej, jeżeli wierzch pieczeni będzie dobrze zrumieniony -w razie czego, można podnieść temperaturę i podpiec jeszcze chwilę pieczeń.
Smacznego :)