Liczba gości w ciągu ostatniego roku

BULION WOŁOWY

BULION WOŁOWY

www.e-ksiazkakucharska.pl

BULION WOŁOWY


Nie od dziś wiadomo, że tajemnicą wyjątkowego smaku mocnego bulionu tkwi w jego długim i wolnym gotowaniu. W miarę coraz dalszego gotowania smak bulionu będzie coraz lepszy. Po kilku, a nawet kilkunastu godzinach wywar jest nie tylko esencjonalny i klarowny, ale i mięso, nawet jeżeli żylaste, rozpływa się w ustach. W przepisie podaję minimalny czas gotowania.

Bulion wołowy jest o wiele bardziej wyrazisty w smaku, a niżeli ten gotowany na mięsie drobiowym. Bardzo często podajemy go jako czysty wywar z położonym na osobnym talerzyku krokietem z naleśników, krokietem z ryżu lub pasztecikiem np. serowym. Bardzo dobrze smakuje oczywiście także z makaronem, warzywami, czy sałatą pokrojoną w paski.
Po ugotowaniu mięsa możecie je podać z rosołem lub np. zamrozić - będzie jak znalazł do pasztetu.

Jak przygotować domowy bulion wołowy - sprawdzony przepis krok po kroku.
Polecam przepis , korzystajcie i ulepszajcie go! 
Pozdrawiam pięknie :) K.K.

SKŁADNIKI :
  • 500 kg mięsa wołowego (pręga, goleń, łata)
  • 300g kości wołowych
  • 4 cebule, przekrojone na pół
  • 2 duże marchewki, pokrojone na większe kawałki
  • 1 por, biała część
  • kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • gałązka lubczyku (lub 1 łyżka suszonego)
  • 3 liście laurowe
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela
  • 5 goździków
  • 2-3 kapelusze suszonych grzybów leśnych, namoczonych wcześniej w zimnej wodzie
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 białko

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Mięso kroimy w kostkę.

Kości i pokrojone mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 2 litry) i gotujemy godzinę na wolnym ogniu - przez 20 minut bez przykrycia, następnie pod przykryciem.

Krok 2.
Przygotowane warzywa przypiekamy na patelni bez tłuszczu, dodajemy wraz z przyprawami i pozostałymi składnikami  (oprócz białka ) do bulionu i gotujemy następną godzinę.

Krok 3.
Bulion przecedzamy przez gęste sito i wlewamy z powrotem do garnka. 

Białko ubijamy, dodajemy powoli do bulionu i gotujemy 5 minut, przecedzamy przez płótno, studzimy, schładzamy w lodówce, następnie usuwamy tłuszcz z powierzchni, ponownie podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy sam lub z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

 PASZTET DROBIOWY - przepis na pieczony pasztet domowy

PASZTET DROBIOWY - przepis na pieczony pasztet domowy

przepis na pieczony pasztet domowy
Pasztet drobiowy fot. Moja Książka Kucharska


Pasztet drobiowy.


Przepis na pieczony pasztet domowy z drobiu.


Najlepszy przepis na pasztet drobiowy z kaczki z żurawiną - kremowy i aromatyczny.


Jednego jestem pewna. Tak kremowego i aromatycznego pasztetu jeszcze nie jadłam! Szkoda, że internet nie przenosi zapachów ;) Dziś można zapomnieć o diecie.


Delikatny, wykwintny pasztet drobiowy z kaczki i warzyw gotowanych w rosole. 

Niedługo święta, niektórzy z nas zastanawiają się już pewnie, co zagości na Wielkanocnym stole. Zaskoczcie najbliższych ciekawym smakiem i przygotujcie pieczony pasztet z kaczki z żurawiną. U mnie zagości na pewno :) 

Jak zrobić pasztet drobiowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Zapisujcie przepis, pewnie Wam się przyda. Oczywiście ulepszajcie go. Ulubione zioła i przyprawy sprawią, że będzie jeszcze lepszy i niepowtarzalny. Ja przygotowałam pasztet wg.  przepisu M. Łebkowskiego, odrobinę go zmieniłam.
Polecam pięknie :)

Oto składniki i przyprawy na pasztet drobiowy.


PRZEPIS NA NALEŚNIKI - jak zrobić najlepsze  naleśniki

PRZEPIS NA NALEŚNIKI - jak zrobić najlepsze naleśniki

www.e-ksiazkakucharska.pl
 naleśniki - najlepszy przepis fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na naleśniki.


Jak zrobić najlepsze  naleśniki.


Przepis na staropolskie naleśniki zwykłe.


Lekki, smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad, podwieczorek bądź kolacja? Odpowiedź może być tylko jedna. Absolutnie fantastyczne naleśniki przyrządzone na sposób staropolski :) Podane w wersji deserowej lub wytrawnej. Przepis podstawowy, zwykły - w wersji na słodko do ciasta można dodać 2 łyżki cukru.


Cała prawda o naleśnikach.

Naleśniki powinno smażyć się na cienkiej patelni, a samo ciasto zwykło być rzadkie. Nalewamy na patelnię bardzo mało, żeby rozlało się cienko po całej powierzchni. Pamiętać należy o uprzednim wysmarowaniu dna patelni świeżym, dobrej jakości smalcem wieprzowym bądź masłem (najlepiej sklarowanym).

Kiedy naleśnik się podsmaży i zaczyna się  podnosić, delikatnie przekładamy go na talerz bądź odwracamy na drugą stronę i chwilę jeszcze smażymy.


W zależności od przeznaczenia, naleśniki smażymy z jednej lub z dwóch stron - mianowicie, jeżeli naleśniki przeznaczamy na torty, babki, puddingi bądź kluski do zup, to obsmażamy je z dwóch stron, w przeciwnym razie  tylko z jednej strony. 




NALEŚNIKI PRZEKŁADANE MASĄ OWOCOWĄ  Z CUKREM


Przygotowujemy ciasto naleśnikowe wg. przepisu poniżej, smażymy tylko z jednej strony. Podsmażoną stronę smarujemy cienko konfiturami bez soku, marmoladą lub dobrze wysmażonymi powidłami i składamy w trójkąty lub w kształcie książki, smarujemy masłem, obsypujemy cukrem i smażymy na gorącej patelni z masłem. Podsmażone z jednej strony, przekładamy na drugą. Gotowe.



Jak zrobić naleśniki - przepis, składniki i przygotowanie.


Polecam ślicznie przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! 
Pięknie pozdrawiam :) K.K.

KURCZAK PIECZONY -  w piekarniku, w sosie z białym winem

KURCZAK PIECZONY - w piekarniku, w sosie z białym winem

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak pieczony fot. Moja Książka Kucharska



Kurczak pieczony.


Kurczak pieczony w piekarniku przepis.


Co powstanie z bukietu aromatycznych ziół oraz delikatnego kurczaka? Możliwości jest wiele... Ale tak smaczna tylko jedna ;) Kurczak pieczony w  piekarniku w sosie z białym winem:)


Co tu kryć! Lekko kwaśny, pikantny i słodki jednocześnie. Eksplozja smaku! 
Zobacz przepis i zmień zwykły obiad w niezwykłą ucztę :)


Jak zrobić kurczaka pieczonego - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.



Zainspiruj się przepisem i ulepszaj go :) Ślicznie pozdrawiam :) K.K.

Oto składniki i przyprawy na kurczaka pieczonego.


KOTLECIKI SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM

KOTLECIKI SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM

najlepszy domowy przepis sprawdzony

KOTLECIKI  SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM


Idealnie kruche mięso duszone lub pieczone z ziarenkami zielonego pieprzu.

Potrawę można przygotować w piekarniku. Obsmażone kotleciki schabowe wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego (lub specjalnego woreczka), zalać sosem przygotowanym wg. przepisu, szczelnie nakryć naczynie i piec w 200 stopniach przez około 45 minut.

Część wywaru mięsnego można zastąpić winem czerwonym - malaga, porto, madera.

Aby sos był bardziej gładki i aksamitny, można go zblendować - pamiętać należy jednak, aby wcześniej nie dodawać ziarenek pieprzu - nic z nich nie zostanie :) , a nie oto przecież chodzi, powinny być w całości :) Ziarenka, razem z kotlecikami dodajemy po zblendowaniu sosu i dalej postępujemy jak w przepisie.

Jak zrobić domowe kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem - sprawdzony przepis krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go oczywiście :) Ślicznie pozdrawiam! Kasia

SKŁADNIKI :
  • ok. 600 schabu pokrojonego w plastry 1cm, lekko rozbite
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1-2 cebulki szalotki , bez szczypiorku, drobno posiekane
  • 1 łyżka papryki czerwonej mielonej (słodkiej lub pikantnej, jak wolicie)
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1-2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu (może być marynowany)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (może być natka pietruszki, kolendra, tymianek)
  • 1 szklanka esencjonalnego wywaru mięsnego (może być z koncentratu)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Na suchej patelni rumienimy mąkę - przekładamy do miseczki.

Krok 2.
Pokrojone, lekko rozbite kotleciki oprószamy odrobiną soli oraz pieprzu - smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste (partiami). Odkładamy na chwilę do innego naczynia, trzymamy w cieple.

Krok 3.
Na tej samej patelni podduszamy posiekaną szalotkę, następnie czosnek, dodajemy paprykę, musztardę, cukier, zielony pieprz, gałkę muszkatołową, ulubione zioła, wsypujemy mąkę i energicznie mieszając wlewamy gorący wywar mięsny (zeskrobujemy z dna patelni przywarłe podczas smażenia mięso) - zagotowujemy cały czas mieszając.

Krok 4.
Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone wcześniej kotleciki schabowe. Jeżeli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę wody, wywaru lub wina czerwonego. Całość delikatnie mieszamy, dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, około 45 minut.
Od czasu do czasu mieszamy.
Na koniec w sosie rozprowadzamy 1-2 łyżki gęstej, spienionej śmietany i gotowe.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

najlepszy sprawdzony przepis


NAJLEPSZA KARKÓWKA  W CEBULI - to jest to!

NAJLEPSZA KARKÓWKA W CEBULI - to jest to!


NAJLEPSZA KARKÓWKA W CEBULI


Jak zrobić karkówkę duszoną w cebuli - sprawdzony przepis krok po kroku.


To jest dopiero pyszne!
Uroczystość rodzinna w planach, impreza lub niedzielny obiad w gronie najbliższych? Ta karkówka zaskoczy wszystkich.
Skorzystaj z przepisu i odkryj sekret tej pysznej i łatwej w przygotowaniu potrawy! :)

Ślicznie pozdrawiam :) K.K. 

SKŁADNIKI :
  • ok. 8 kotletów z karkówki wieprzowej, lekko rozbitych
  • 8 cebul pokrojonych w piórka
  • 1 marchew pokrojona w kostkę
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
  • kawałek selera, pokrojony w kostkę
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, ok. 400g
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka papryki czerwonej mielonej (ewentualnie)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Oprószone solą oraz pieprzem kotlety smażymy kolejno na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron - przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Krok 2.
Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy tymianek, mieszamy - dodajemy do karkówki.

Krok 3.
Na patelnię wrzucamy pozostałe warzywa, chwilę podsmażamy (w razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz), dodajemy pomidory z zalewą, paprykę (ewentualnie), podduszamy ok. 10 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem - wlewamy całość do karkówki.

Krok 4.
Naczynie żaroodporne przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 2 godziny i gotowe.

Smacznego :)


KORECZKI ŚLEDZIOWE PO GIŻYCKU - na imprezę

KORECZKI ŚLEDZIOWE PO GIŻYCKU - na imprezę


www.e-ksiazkakucharska.pl

KORECZKI ŚLEDZIOWE PO GIŻYCKU -  na imprezę.


Koreczki śledziowe przygotowane z cebulką, marynowaną papryką i ketchupem ...fantastyczne!


Podaję Wam mój, sprawdzony przepis na te śledzie. Patentu ze słoikiem co prawda nie wymyśliłam (gdzieś, kiedyś trafiłam na to w internecie i jest świetny), ale myślę, że mam dla Was inny :) Otóż jeżeli posiadacie w swojej spiżarni np. paprykę marynowaną w sosie pomidorowym lub ketchupie (jak coś to przepis jest tutaj) lub jakieś inne sosy na bazie pomidorów i papryki - to będzie świetne do marynowania śledzi. Wystarczy otworzyć słoik, zawartość wymieszać ze śledziami, zamarynować jakiś czas i gotowe :) Mega ekspresowo! 
Ja już wypróbowałam i polecam ten sposób! Pomyślcie tylko, co mogłoby się nadać i gotowe :)
Zaczynajmy :)

SKŁADNIKI :

  • 1 wiadereczko filetów śledziowych a'la Matijas
  • 1 duża cebula sałatkowa, pokrojona w kostkę lub piórka
  • marynowana papryka, w pokrojona w kostkę *
  • mleko do moczenia śledzi
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki keczupu (łagodnego bądź ostrego, jak lubicie)
  • 1/2 szklanki octu *
  • 1 łyżeczka ziół włoskich 
  • cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE :

* Octu można dolać mniej, a później ewentualnie jeszcze dolać - próbujcie jaki smak Wam najbardziej odpowiada.
Nie podałam ilości papryki marynowanej, u mnie tak "na oko", ok. pół szklanki może 3/4. Śledzie te możecie także przygotować bez papryki.

Możecie użyć takich ziół, jakie lubicie. Na pewno świetna będzie bazylia, oregano, nawet tymianek.

Krok 1.
Filety wyjmujemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na dwie godziny - w tym czasie raz wymieniamy wodę.

Krok 2.
Następnie filety wyjmujemy z wody i zalewamy mlekiem - odstawiamy na 1 godzinę.

Krok 3.
Pokrojoną cebulę zalewamy olejem z cukrem (około 1 łyżeczka) - odstawiamy na około 15 minut.

Krok 4.
Keczup łączymy z octem i papryką pokrojoną w kostkę lub w paseczki papryką marynowaną - dodajemy do cebuli, wsypujemy zioła i mieszamy.

Osączone z mleka filety zanurzamy w masie pomidorowej z cebulką i papryką, wyjmujemy i kroimy wzdłuż w cienkie paski. Paski zawijamy w koreczki, w każdy wbijamy wykałaczkę. Gotowe układamy na desce.

Krok 5.
Masę pomidorową przelewamy do słoja, wkładamy koreczki, słoik zakręcamy i delikatnie nim potrząsamy, aby wymieszać śledzie z marynatą.  Tak przygotowane koreczki wkładamy do lodówki nawet na kilka godzin.

Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki z koreczków. Koreczki układamy na udekorowanym zieleniną półmisku, polewamy pozostałą pastą pomidorowo-paprykową i serwujemy.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl



FASOLKA PO BRETOŃSKU - z boczkiem i kiełbasą, przepis

FASOLKA PO BRETOŃSKU - z boczkiem i kiełbasą, przepis



www.e-ksiazkakucharska.pl
Fasolka po bretońsku fot. Moja Książka Kucharska


Fasolka po bretońsku.

Przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.


Rozgrzewająca fasolka po bretońsku z wędzonym boczkiem i kiełbasą, idealna  styczniową porą :)



Przepis zakłada wcześniejsze namoczenie suchej fasoli, najlepiej przez całą noc, a następnie  ugotowanie jej. W błyskawicznej wersji można użyć ugotowanej już fasoli konserwowej z puszki, wraz z zalewą - w tej wersji potrzebne będą 2 puszki.


Fasolka po bretońsku, przepis babci.


Fasolka rodem z PRL.
Sekretem smaku fasolki po bretońsku jest zasmażenie przecieru pomidorowego razem z kiełbasą oraz cebulą i dodanie całości  do gotującej się już fasolki. 
Tak właśnie przygotowywana była fasolka po bretońsku dawniej. Do przygotowania fasolki po bretońsku można wykorzystać passatę pomidorową - zamiast przecieru. 


Fasolka po bretońsku z boczkiem i kiełbasą - wypróbowany, tradycyjny przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go oczywiście :) Polecam!


BABKA CYTRYNOWA z olejem

BABKA CYTRYNOWA z olejem


najlepszy sprawdzony przepis www.e-ksiazkakucharska.pl

BABKA CYTRYNOWA z olejem


Jak przygotować domową babkę cytrynową z olejem- sprawdzony przepis krok po kroku.


Przepis jest bardzo prosty, a  przygotowanie ciasta - łatwe i szybkie.

Babka idealna nie tylko na Wielkanoc - równie pyszna do herbaty i kawy...mniam!! :)

Babkę tą można również upiec w keksówce (dł. 25cm), a cytryny można zastąpić 2 średnimi pomarańczami (skórka i sok).
Cukier i skórkę z cytryny dobrze jest dodatkowo razem zmielić.

Zapraszam do wypróbowania :)
Ślicznie pozdrawiam:) K.K.

SKŁADNIKI:

  • ok.3/4 szklanki oleju słonecznikowego+dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 260g mąki pszennej
  • 260g cukru
  • 2 cytryny, najlepiej organiczne, skórka i sok
  • 70g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki lub keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy mąką.

Krok 2.
Mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier, skórkę i sok z cytryny, olej, jajka, mleko i proszek do pieczenia umieszczamy w misce, mieszamy, wyrabiamy ciasto mikserem kilka minut, do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35-45 minut, aż nabierze złotego koloru.

Babkę pozostawiamy w formie do ostygnięcia przez około 10 minut, wykładamy na talerz i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl


SAŁATKA Z SAŁATY RZYMSKIEJ - do obiadu z jajkiem

SAŁATKA Z SAŁATY RZYMSKIEJ - do obiadu z jajkiem

www.e-ksiazkakucharska.pl




SAŁATKA Z SAŁATY RZYMSKIEJ - do obiadu


Łatwo, szybko i przyjemnie 👍😀

Jak przygotować domową sałatkę z sałaty rzymskiej z jajkiem - sprawdzony przepis krok po kroku.


Sałatka oczywiście mega prosta w przygotowaniu.  W wersji 'na przyjęcie' można dodać pieczonego kurczaka pokrojonego w kostkę, fetę, oliwki, a nawet awokado 😋😋😋 Pycha!!

W przepisie szybki sos do sałatki - możecie użyć innego, jakiegoś waszego ulubionego : może to być sos francuski, sos do sałatki cezar, sosu czosnkowego lub innego na np. na bazie majonezu i musztardy. Zawsze będzie pysznie! 👌


Ślicznie pozdrawiam :) K.K.

SKŁADNIKI:
  • sałata rzymska
  • 4 średniej wielkości, jędrne pomidory, pokrojone w ósemki 
  • 4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ósemki
  • 1 cebula sałatkowa, pokrojona w piórka
  • kopiasta łyżka posiekanego koperku
sos:
  • szklanka śmietany
  • 2 łyżki łagodnego majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta przyprawy prowansalskiej



PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Umyte i osuszone liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki - układamy w salaterce.

Krok 2.
Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy szczyptę przyprawy prowansalskiej, mieszamy - polewamy sałatę.



Krok 3.
Ugotowane na twardo jajka oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w ósemki - układamy na sałacie.

Krok 4.
Obraną cebulę kroimy w piórka - układamy na pomidorach.

Krok 5.
Całość surówki obficie posypujemy posiekanym koperkiem .

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa ziemniaczana z boczkiem, przepis

Zupa ziemniaczana z boczkiem, przepis






zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana z boczkiem.


Zupa ziemniaczana z boczkiem



Zupa ziemniaczana z boczkiem to tradycyjna i sycąca potrawa, która często kojarzy się z domowym, rodzinnym smakiem. Zupa doskonale nadaje się na obiad lub kolację. Jej bogaty smak i konsystencja sprawiają, że jest idealna na chłodniejsze dni, a różnorodność dodatków pozwala dostosować ją do własnych upodobań smakowych.

Zupa ziemniaczana jest przygotowywana z bulionu (warzywnego lub drobiowego), ziemniaków, cebuli i boczku. Ziemniaki są głównym składnikiem tej zupy i nadają jej gęstą konsystencję i delikatny smak ziemniaczany. Cebula dodaje głębi smaku, a boczek wprowadza intensywny smak i chrupkość. Zupa może być zagęszczona kwaśną śmietaną, co nadaje jej kremową konsystencję 
PIEROGI LENIWE - z serem i ziemniakami, przepis

PIEROGI LENIWE - z serem i ziemniakami, przepis

najlepszy sprawdzony przepis www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi leniwe.


Pierogi leniwe z serem i ziemniakami

Pierogi leniwe z serem i ziemniakami to prosta i pyszna potrawa, która zadowoli każdego wielbiciela klusek. Wiele przepisów na tę potrawę składa się z zaledwie kilku składników, takich jak ugotowane ziemniaki, biały ser, jajka oraz mąka ziemniaczana lub pszenna.

         Aby przygotować pierogi leniwe z serem i ziemniakami, należy najpierw ugotować ziemniaki, przepuścić przez praskę i wystudzić. Następnie ser biały należy przetrzeć przez sito i dodać do ziemniaków, razem z jajkami i mąką. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Zaraz po przygotowaniu masy, należy uformować wałek, lekko spłaszczyć i pokroić na kawałki o długości około 3cm, a następnie ugotować je w osolonej wodzie. Gotowanie zwykle trwa około 3 minuty od chwili, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię.


SZPARAGI W KREMIE Z SEREM DOLCELATTE

SZPARAGI W KREMIE Z SEREM DOLCELATTE


SZPARAGI W KREMIE Z SEREM DOLCELATTE ❤️


Ach! Jakie to szybkie i proste 😋

😊


Szparagi w delikatnym sosie serowym. Zamiast sera dolcelatte można użyć musztardy diżońskiej (1 łyżka).
Szparagi w kremie cytrynowym : w tej wersji ser pomijamy i tuż przed podaniem dodajemy do gorącego kremu skórkę i sok z jednej cytryny.

Zobacz jak w domu możesz przygotować fantastyczne szparagi w aksamitnym sosie serowym.



SKŁADNIKI :
-4 szklanki świeżych szparagów
-1 szklanka pokrojonego w kostkę sera dolcelatte
-1i1/2 szklanki śmietanki 36%
-sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Odłamujemy stwardniałe końcówki szparagów, pozostałe pędy przekrawamy na pół i gotujemy, najlepiej na parze przez jakieś 5 minut, lub do czasu, aż będą gotowe.
W rondelku rozpuszczamy ser i śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem - zdejmujemy z ognia.
Ugotowane szparagi rozkładamy na ogrzanych talerzach, polewamy sosem i gotowe.
Smacznego
Zobacz pozostałe przepisy na fantastyczną kolacje >>>

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger