CYTRYNOWE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI



SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 25 sztuk truskawek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna (sok i otarta skórka)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych


PRZYGOTOWANIE:

 
  • Nastaw piekarnik na 180 stopni

  • Truskawki umyj, oderwij szypułki i podziel każdą na cztery części

  • Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, sól, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia

  • W drugiej roztrzep widelcem jaja, dodaj olej i mleko, roztrzep, następnie dodaj otarta skórkę z cytryny i świeżo wyciśnięty sok

  • Dodaj płynne składniki do suchych i wymieszaj do połączenia składników

  • Przełóż do foremek wyłożonych papilotkami, lub foremek silikonowych do muffinek, do połowy

  • Włóż do każdej 4-6 kawałków truskawki

  • Piecz około 25-30 minut, do suchego patyczka

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger