JAJKA SADZONE NA SZYNCE

SKŁADNIKI:

* 2 plasterki chudej szynki
* 2 jajka
* 1-2 łyżeczki masła
* po kilka plasterków pomidora i ogórka
* sól, pieprz




PRZYGOTOWANIE:

1) Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć z jednej strony plasterki szynki, przełożyć na drugą stronę. Wbić jajka, oprószyć solą, pieprzem i przykryć pokrywką. Smażyć na wolnym ogniu, aż jajka dobrze się zetną.

2) Gotowe przełożyć na talerz, podawać z oprószonymi solą i pieprzem plasterkami pomidora oraz ogórka.

Smacznego :)



PORADA: JAK POZNAĆ, CZY JAJKO JEST ŚWIEŻE?

Wystarczy włożyć je do zimnej wody. Jajko świeże szybko zatonie, starsze 9 np. tygodniowe ) będzie wisiało zanurzone w wodzie. Na granicy przydatności ( kilkutygodniowe ) wypłynie na powierzchnię. Jest to rezultat naturalnego powiększania się pęcherzyka powietrza, który znajduje się pod skorupką jajka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger