KLUSKI SLASKIE Z WOLOWYM GULASZEM

SKŁADNIKI:

* 1 kg ziemniaków
* 2 jajka
* mąka ziemniaczana

Na gulasz:

* 80 dag chudego mięsa wołowego
* 20 dag włoszczyzny
* liść laurowy, kostka rosołowa
* 3 łyżki posiekanego koperku
* pół szklanki śmietany
* łyżka mąki
* szczypta cukru
* pieprz, sól



PRZYGOTOWANIE:

1) Ugotować obrane ziemniaki, odparować, przecisnąć dwa razy przez praskę. Ubić w misce, wyjąć 1/4 część masy, w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.

2) Dodać resztę masy ziemniaczanej, jajka i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Formować kulki, w każdej zrobić wgłębienie. Gotować w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia.

3) Mięso opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę, kostkę rosołową oraz liść laurowy. Gotować 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w paseczki.

4) Szklankę przestudzonego i odcedzonego wywaru wymieszać z mąką, zagotować, połączyć ze śmietaną, dodać koperek.

5) Do sosu włożyć mięso, mocno podgrzać, doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Kluski śląskie podawać z gulaszem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger