KREM Z GROSZKU Z MARCHEWKA

SKŁADNIKI:

* 50 dag zielonego groszku ( mrożonego lub z puszki )
* 1 i1/2 litra bulionu warzywnego
* 2-3 marchewki
* pół łyżeczki tymianku
* po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
* liść laurowy
* szczypiorek
* sól, cukier


PRZYGOTOWANIE:

1) Groszek zalać gorącym bulionem (mrożonego nie rozmrażać, z puszki odcedzić i przepłukać zimną wodą), dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i odrobinę soli. Gotować do miękkości groszku ( 10-20 minut ). Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

2) Ziele angielskie, pieprz i liść laurowy usunąć, Zupę zmiksować, Przyprawić solą, cukrem i tymiankiem.

3) Marchewki obrać, ugotować w osolonym wrzątku. pokroić w małą kostkę. Szczypiorek umyć i drobno posiekać.

4) Przygotowaną zupę krem posypać odłożonym groszkiem, kostkami marchewki i szczypiorkiem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger