MIELONE KULECZKI W GRZANKACH

SKŁADNIKI:

* 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
* cebula
* jajko
* pół szklanki mleka
* kajzerka
* 5-6 kromek czerstwego chleba
* 3 łyżki oleju
* tymianek
* mielona słodka papryka
* sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

1) Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju.

2) Do mięsa mielonego dodać odciśniętą kajzerkę, zeszkloną cebulę i jajko. Doprawić tymiankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.

3) Z kromek czerstwego chleba odkroić skórkę. Miękisz pokroić w drobną kostkę, rozsypać na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 5 minut, aż powstaną chrupiące i złociste grzanki.

4) Z masy mięsnej formować kuleczki. Obtoczyć w grzankach, lekko wciskając je w mięso. Następnie obsmażyć na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

5) Ułożyć kuleczki na wyłożonej pergaminem blasze i piec jeszcze 6 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ryżem i surówką.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger