NALESNIKI Z KURCZAKIEM I JABLKAMI

SKŁADNIKI:

* 20 dag mąki
* 2 jajka
* szklanka mleka
* olej do smażenia
* szklanka wody
* szczypta soli

Na farsz:

* 4 jabłka
* 1 średni por
* czerwona papryka
* 2 filety z piersi kurczaka
* 5 dag startego żółtego sera
* sok z cytryny
* tymianek, natka
* sól, pieprz



PRZYGOTOWANIE:

1) Jajka wymieszać ze szklanką mleka, szklanką wody, mąką oraz szczyptą soli. Ciasto odstawić na 30 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.

2) Filety z piersi kurczaka opłukać, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec 20 minut w piekarniku  nagrzanym do 200 stopni.

3) Por umyć, pokroić w plasterki. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. paprykę umyć, oczyścić z pestek, posiekać.

4) Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić plasterki pora oraz paprykę, smażyć 4 minuty, mieszając. Dodać kawałki jabłka, posypać tymiankiem, solą oraz pieprzem. Smażyć kolejne 3 minuty, aż jabłka zmiękną.

5) Dodać pokrojone w kostkę upieczone piersi kurczaka, żółty ser i łyżkę posiekanej natki. Smażyć chwilę, doprawić do smaku.

6) Naleśniki napełnić farszem, zwinąć, podawać gorące.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger