PIERS Z KURCZAKA W SOSIE KOKTAJLOWYM

Przepis ze strony przepisy.pl


SKŁADNIKI:


  • pierś z kurczaka - 30 dekagramów
  • Przyprawa do kurczaka - 1 sztuka
  • średniej wielkości marchewki - 2 sztuki
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • rodzynki - 30 gramów
  • ketchup - 60 gramów
  • majonez - 120 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 100 gramów
  • bułka tarta - 100 gramów
  • płatki kukurydziane - 200 gramów 

PRZYGOTOWANIE:

 1. Kurczaka pokrój w grube paski, posyp przyprawą do kurczaka i odstaw na 10 minut. 

 2. W tym czasie przygotuj surówkę. Marchewkę zetrzyj na tarce, a pomarańczę przekrój na pół, obierz, po czym jedną z połówek pokrój w kostkę. Z drugiej połówki wyciśnij sok i odstaw go na później. 

 3. Następnie pozwól dziecku wymieszać rodzynki, kostkę z pomarańczy i połowę majonezu. Ewentualnie dopraw je solą i cukrem do smaku. 

 4. Płatki kukurydziane zmiksuj i wymieszaj z bułką tartą. Dzieci mogą panierować kurczaka w kolejności: w mące, roztrzepanym jajku i przygotowanych płatkach kukurydzianych. 

 5. Smaż kawałki kurczaka na złoty kolor i dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut. 

 6. Na koniec pozwól dzieciom zrobić sos: resztę majonezu należy połączyć z ketchupem i sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Do dekoracji potrawy możesz użyć plastrów pomarańczy. 

Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger