POTRAWKA Z KURCZAKA - potrawka z kurczaka w białym sosie przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Potrawka z kurczaka fot. Moja Książka Kucharska

Potrawka z kurczaka.



Przepis na potrawkę z kurczaka w białym sosie.


Potrawka z kurczaka to świetny i bardzo popularny pomysł na pyszny i szybki obiad. Przygotowanie potrawki zajmuje naprawdę niewiele czasu. Można ją zrobić z mięsa wcześniej ugotowanego w rosole, pieczonego lub podsmażonego. Do potrawki zazwyczaj wykorzystujemy mięso z drobiu, może to być kurczak lub indyk (filety, udka, skrzydełka). Potrawka to też sprytny sposób na wykorzystanie pozostałego z rosołu mięsa oraz warzyw.
Kurczak w białym sosie śmietanowym jest delikatny, mięciutki i rozpływa się w ustach.

Kurczak w potrawce z warzywami.


Smak potrawki będzie jeszcze lepszy jeżeli dodamy do niej warzywa. Może to być marchew, pietruszka, por lub cebula. W potrawce z kurczaka nie może także zabraknąć posiekanego koperku oraz skórki otartej z cytryny.

Kurczak w potrawce w białym sosie - wypróbowany przepis. Korzystajcie i ulepszajcie go :) Polecam!


Przepis na potrawkę z kurczaka - składniki i przygotowanie.



Oto składniki na potrawkę z kurczaka




SKŁADNIKI:
  • 500g filetu z kurczaka, oczyszczonego, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 pęczek koperku, drobno posiekany (bez łodyżek)
  • 1 niewielki korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 marchew, starta na tarce do jarzyn na dużych oczkach
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany 
  • sól oraz pieprz do smaku

Prosty przepis na potrawkę z kurczaka


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pokrojone w kostkę mięso z kurczaka podsmażamy w rondlu z grubym dnem na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oliwy, dodajemy posiekaną cebulę - dusimy razem przez około 2 minuty.

Krok 2.
Do rondla dodajemy pietruszkę, marchew, liście laurowe i jeszcze chwilę zasmażamy, cały czas mieszając - wlewamy gorący bulion, gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20 minut.

Krok 3.
W miseczce mieszamy śmietanę i mąkę.

Krok 4.
Pod koniec gotowania do wrzącego wywaru z kurczakiem, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz posiekany koperek. Cały czas energicznie mieszając wywar, wlewamy powoli śmietanę z mąką, powoli zagotowujemy. Trzymamy na niewielkim ogniu jeszcze przez około 2 minuty i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Potrawka z kurczaka z czym podać


Oto kilka pomysłów na pyszny obiad z potrawką z kurczaka:
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
 potrawka z kurczaka fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
Potrawka z kurczaka fot. Moja Książka Kucharska

Przepis zaktualizowany maj 2018r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger