PRZECIER OWOCOWO-JARZYNOWY Z MIESEM Z INDYKA



Po 6 miesiącu

SKŁADNIKI :

Obrane warzywa – 120 g, w tym:
– pół średniej marchwi,
– pół ziemniaka,
– łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki,
– ćwiartka jabłka,
– kilkanaście czerwonych porzeczek,
– 20 g mięsa z piersi indyka,
– 1 łyżeczka oleju sojowego,
– ok. 1/3 szklanki wody.



PRZYGOTOWANIE:


Warzywa – ziemniak, marchew, pietruszkę – umyj, obierz, i przygotuj. Owoce opłucz, a następnie jabłko obierz, porzeczki odszypułkuj. Zagotuj wodę, włóż pokrojone warzywa, gotuj ok. 15 minut aż będą miękkie na małym ogniu, pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodaj jabłko i porzeczki, gotuj jeszcze 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, przetrzyj je przez grube sitko. Osobno ugotuj mięso (ok. 15 minut) i posiekaj bardzo drobno. Przecier połącz z rozdrobnionym mięsem, dodaj olej, zagotuj. Podawaj dziecku po lekkim schłodzeniu.
1 porcja dla malucha = 150 g + 10 g mięsa ugotowanego 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger