PUSZYSTY OMLET Z SOSEM MALINOWYM

SKŁADNIKI:

* 2 jajka
* 4 łyżki mleka
* łyżeczka cukru waniliowego
* 3 łyżki mąki
* szczypta proszku do pieczenia
* 2 łyżki masła

na sos:

* 1/2 szklanki mrożonych malin
* 3 łyżki cukru






PRZYGOTOWANIE:

1) Maliny posypać cukrem, zagotować, dusić 5 minut, aby powstał gęsty sos. Można też wykorzystać gotowy sos malinowy lub rozgrzać w rondelku 3 łyżki dżemu z malin.

2) Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, mlekiem, proszkiem do pieczenia i mąką. Białka ubić na sztywno, dodać do masy jajecznej.

3) Na małej patelni rozpuścić jedną łyżkę masła, wlać przygotowane ciasto, przykryć i smażyć na bardzo małym ogniu, aż omlet zetnie się i lekko zezłoci. Przełożyć omlet na drugą stronę, dodać pozostałe masło i dalej smażyć, aby się zrumienił. Podawać ciepły z przygotowanym sosem malinowym.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger