SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ


Sałatka z fasolki szparagowej, grillowanego kurczaka i awokado.





SKŁADNIKI:


  • 300g zielonej fasolki szparagowej, umyć, obciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie al'dente
  • 1 podwójna pierś kurczaka, umyć, pozbawić kostek i ścięgien, odciąć polędwiczki
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść rukoli
  • 1 czerwona cebula, pokroić w piórka
  • kilka pomidorków koktajlowych, przekroić na połówki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki posiekanych liści świeżej mięty 
  • 2 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 3/4 szklanki sosu do sałatki (śmietana i majonez - pół na pół) + przeciśnięty ząbek czosnku
  • ocet balsamiczny


PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
Pierś z kurczaka podzielić na 2 pojedyncze filety, każdy z nich przekroić wzdłuż na pół.

W miseczce mieszamy oliwę, posiekaną miętę, listeczki tymianku otarte z gałązek, musztardę oraz sól i pieprz - mieszanką nacieramy mięso (można odstawić na jakiś czas do zamarynowania).

Krok 2.
Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową, układamy porcje kurczaka i grillujemy mięso z obu stron na złoty kolor - w sumie około 10 minut (w między czasie dorzucamy podgotowaną fasolkę szparagową i chwilę grillujemy z kurczakiem)

Kurczaka i fasolkę zdejmujemy z grilla, mięso kroimy w paski po około 2-3 minutach.

Krok 3.
Solą i pieprzem doprawiamy sos sałatkowy.

Krok 4.
Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w cienkie plasterki.

W półmisku umieszczamy rukolę i fasolkę szparagową - polewamy  sosem. Następnie układamy pomidorki, plasterki cebuli, dodajemy awokado, a następnie ugrillowanego kurczaka. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger