SLONIOWE KOPYTASY

Przepis ze strony przepisy.pl


SKŁADNIKI:


  • ugotowane ziemniaki - 300 gramów
  • biały ser - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • mąka ziemniaczana - 50 gramów 
  • świeży koperek 
  • 2 łyżki masła 


PRZYGOTOWANIE:

  1). Ugotowane ziemniaki i ser przeciśnij przez praskę,lub zmiel w maszynce do mielenia, dodaj jajko i obie mąki. 

 2). Wszystko razem dokładnie wymieszaj, na stolnicy z małego kawałka ciasta uformuj długiego „węża” potnij go na małe kawałki. 

 3). Krawędzie kopytek naciśnij lekko widelcem formując „ palce”.

 4). Kawałki kopytek ugotuj w wrzącej lekko osolonej wodzie. 

 5). Podawaj ciepłe polane roztopionym masłem i posypane koperkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger