TROPIKALNE NALESNIKI Z BANANAMI

Przepis ze strony przepisy.pl


SKŁADNIKI:

Na naleśniki:


  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • olej - 30 mililitrów
  • woda mineralna - 0.3 szklanki
  • cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
  • cynamon - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia 
  • melisa lub mięta do dekoracji

Nadzienie:

  • banany - 4 sztuki
  • mleko kokosowe - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • cukier puder - 1 łyżeczka
  • masło - 2 łyżki 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotuj ciasto: w naczyniu wymieszaj jaja z cukrem waniliowym, dodaj mleko, wodę, olej, cynamon, szczyptę soli oraz mąkę – wszystko zmiksuj razem a następnie na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni usmaż naleśniki. 

 2. Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry. W rondelku rozpuść miód, dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień – gdy płyn nieco zgęstnieje, dodaj pokrojone banany i duś jeszcze chwilę. Odcedź i pozostaw powstały sos. 

 3. Na rozłożone naleśniki nakładaj banany i zwiń w rulony. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i ułóż w nim naleśniki – wierzch posyp resztą (pokrojonego, pokruszonego) masła, przykryj naczynie i zapiecz w piekarniku w temp. 160 stopni (ok. 8-10 minut). Gotowe naleśniki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem, udekoruj miętą lub melisą. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger