ZAPIEKANKA Z PAROWKAMI

SKŁADNIKI:

* 2 opakowania małych cielęcych parówek
* po pół kalafiora i brokułu
* duża marchewka
* 2 cebule
* średni kabaczek
* 5 plasterków żółtego sera
* 5 łyżek oleju
* 2 łyżki mąki
* świeże zioła ( natka, bazylia )
* łyżka przyprawy do zapiekanek
* sól, pieprz



PRZYGOTOWANIE :

1) Różyczki kalafiora i brokułu sparzyć w osolonym wrzątku. Odcedzić, wywar zachować.

2) Obraną marchewkę pokroić w plastry, oczyszczony kabaczek na kawałki. Gotować 10 minut w wywarze. Odcedzić, wywar wystudzić.

3) Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę. Dodać pozostałe warzywa, parówki i chwilę smażyć. Posypać przyprawą do zapiekanek, solą i pieprzem.

4) Zawartość patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia. Rozgrzać pozostałe 3 łyżki oleju, wsypać mąkę, lekko zasmażyć i rozprowadzić zimnym wywarem warzywnym.

5) Sosem polać potrawę, obłożyć plasterkami sera i zapiekać 20 minut w gorącym piekarniku. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger