BABECZKI Z TRUSKAWKAMI I MIGDALAMI


Muffinki  to nieco gęstsza wersja babeczek. Można piec muffinki czekoladowe, z owocami, orzechami, a nawet muffiny na słono, na przykład z cukinią i serem. Są wspaniałym dodatkiem na każdą imprezę. Doskonale nadają się na piknik lub przyjęcie dla dzieci.
Przepis na BABECZKI Z TRUSKAWKAMI I MIGDAŁAMI pochodzi od Kamili z  http://ogrodybabilonu.blogspot.com

SKŁADNIKI :

- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka

- 250 ml jogurtu naturalnego

- 1/2 szklanki oleju

- 3/4 szklanki cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/4 łyżeczki soli

- 1 1/2 szklanki truskawek

- 50 g migdałów

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W misce wymieszaj jajka z cukrem, dodaj jogurt i olej, następnie dodaj przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia  oraz sodę i wszystko razem dobrze wymieszaj. 

Krok 2.
Dodaj truskawki pokrojone w kostkę i wymieszaj. Formę do muffinek wyłóż papilotkami, wypełnij ciastem i posyp posiekanymi migdałami. Wstaw do nagrzanego do 190º C piekarnika i piecz około 25 minut. Podawaj ostudzone.

Smacznego :) 





2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger