CHEESEBURGER Z SOSEM JOGURTOWYM I WARZYWAMI



Przepis na hamburgera w wersji de luxe : z serem i pysznym sosem jogurtowym. Dla prawdziwych łasuchów fast food'ów będzie to nie lada gratka :) Tak przygotowane w domu hamburgery będą nie tylko smaczne ale i zdrowe - w sam raz na kolację dla dzieci oraz dorosłych .

SKŁADNIKI:


  • 30 dkg mielonej cielęciny,
  • 50 g gotowanej szynki,
  • 2 łyżki tartego sera żółtego,
  • 2 bułeczki 
  • 2 plasterki sera żółtego ( mogą być tostowe )
  • 2 różyczki brokułu
  • 4 plasterki pomidora
  • 1 cebula
  • 2 liście sałaty
  • natka pietruszki,
  • szczypta soli,
  • oliwa z oliwek.
Sos:
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży ogórek
  • szczypta soli i pieprzu.

 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Mieloną cielęcinę i szynkę zmiksuj na gładką masę. Dodaj  starty ser, sól i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj masę i uformuj małe kotleciki. Smaż na oliwie przez 2–3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni połóż na papierze, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Dopilnuj aby pozostały ciepłe.

 Krok 2.
W lekko osolonej wodzie ugotuj różyczki brokułu. Odsącz na sicie. Cebulę obierz, umyj i pokrój w cienkie piórka.

Krok3.
Sos:
Wymieszaj jogurt, dodaj rozdrobniony czosnek i utarty na tarce ogórek. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj. 

Krok 4.
Bułeczki przekrój na połówki. Na spodniej części bułeczki połóż liść sałaty, następnie usmażone kotleciki - bądź kotlecik. Dalej połóż plasterek sera żółtego, na to 2 plasterki pomidora, piórka cebuli. Połóż różyczkę brokuła i polej sosem jogurtowym. Całość przykryj wierzchnią bułeczką.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger