KAPITANSKI OMLET

 Omlety były już znane w starożytnym Rzymie, ale dopiero Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do polskiej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju. Omlet to szybkie w przygotowaniu danie. W zależności od dodatków omlet możemy zaserwować na śniadanie, obiad, podwieczorek a nawet kolację. KAPITAŃSKI OMLET to świetne danie na śniadanie lub podwieczorek dla Pociech.

SKŁADNIKI:
  • jajko
  • pomidor
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka wody
  • listki świeżej natki 
  • listki świeżej bazylii
  • posiekany koperek

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Pomidora sparz, zdejmij skórkę, następnie pokrój w kosteczkę. 

 Krok 2.
W rondelku rozgrzej łyżeczkę masła, włóż pomidorową kostkę i lekko podsmaż. Dodaj rozdrobnioną bazylię.

 Krok 3.
 Jajo umyj, wybij do naczynia, dodaj wodę i roztrzep mikserem na pulchną masę. Usmaż na małej patelni omlet. Rozłóż na nim pomidorową kostkę z bazylią, zwiń na pół i zsuń na nagrzany talerzyk. Posyp koperkiem i udekoruj natką.
Omlet podawaj jako śniadanie albo na podwieczorek z kromką chleba lub bułeczki oraz kefirem albo też naturalnym jogurtem. 

Smacznego:) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger