NIEZAWODNE SZASZLYKI Z WATROBKI


 Wątróbka ma bardzo dużo żelaza, którego dzieci tak bardzo potrzebują. Nie powinno jej zabraknąć w żadnym menu - oczywiście z umiarem ;) . Sezon grillowy w pełni dlatego dzisiaj proponuję niezawodny przepis na szaszłyki z wątróbki drobiowej w połączeniu m.in. z cebulą i papryką. Dla tych dzieci, które nie przepadają za wątróbką, będzie to świetna alternatywa na przełamanie tej niechęci. 

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • papryka
  • 1 młody kabaczek
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Wątróbkę umyj i obierz z błonek. 
Wymieszaj sól, pieprz, posiekany czosnek, oliwę i sok z cytryny. Zalej mięso i odstaw na 2–3 godziny. 

Krok 2.
Cebulę obierz, opłucz i pokrój w ósemki. Paprykę umyj, osusz, oczyść i pokrój w dużą kostkę. Kabaczka umyj i pokrój w plastry. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Odłóż część pomidorków na sałatkę.

Krok 3.
Wszystkie składniki nakładaj na przemian na patyczki i opiekaj 10 min. w nagrzanym rożnie, smarując oliwą i obracając.

Podawaj od razu po przyrządzeniu z sałatką z pomidorków koktajlowych. Możesz udekorować liściem sałaty, natką lub szczypiorkiem.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger