MUFINKI Z DYNIA


 Pomysł na oryginalny deser albo zdrową przekąskę - muffiny na słono. Łasuchom polecamy ich słodką wersję - żółty ser wystarczy zastąpić miodem i dodać przyprawę do piernika. Dla dzieci od 12 miesiąca życia.



SKŁADNIKI:

  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 startego żółtego sera
  • 200 g pokrojonej w kostkę dyni

PRZYGOTOWANIE:

 Dynię podduś do miękkości, odsącz na sitku, pozostaw do ostygnięcia. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodaj dynię i ser. Masło roztop, przestudź. Jajka wymieszaj z mlekiem i wlej do naczynia z mąką. Dodaj roztopione masło. Wymieszaj metalową łyżką, tak by ciasto pozostało lekko grudkowate, i przełóż do wysmarowanych olejem foremek do muffinków. Piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 210˚C.
Porada: Tego typu muffinki są również bardzo dobre na słodko. Zamiast żółtego sera dodaj pół  łyżeczki przyprawy do piernika oraz 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki miodu. 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger