PANNA COTTA




 Panna cotta to pyszny włoski deser ze śmietanki. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami lub owocowym musem. Świetnie sprawdzi się też w słoiczkach jako słodka przekąska na piknik czy wycieczkę.






SKŁADNIKI:


  •  2 szklanki śmietany 22-proc. (lub kremówki)
  •   2 łyżeczki żelatyny
  •   2 łyżki cukru
  •   laska wanilii 



PRZYGOTOWANIE:

Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob ziarenka, wrzuć je do garnka ze śmietanką, wsyp cukier i zagotuj. Żelatynę rozpuść, zalewając ją 1/3 szklanki gorącej wody, wlej do śmietany i starannie wymieszaj. Rozlej deser do małych miseczek, przelanych zimną wodą. Schłódź w lodówce (aż zastygnie). Wyłóż deser na talerzyki i polej sosem, np. ze zmiksowanych malin lub truskawek. Na koniec udekoruj owocami. 

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger