PULPECIKI Z BRUKSELKA

Dzisiaj polecam pyszne pulpeciki z brukselką. Warzywa stanowią nierozłączny element diety dzieci. Obok mięsa i produktów pełnoziarnistych, nie powinno ich zabraknąć w żadnym menu. Dlatego dzisiaj proponuję mięsne pulpeciki z brukselką, którą można zastąpić innymi warzywami odpowiednimi do wieku dziecka -  mogą to być np. brokuły, marchewka, fasolka szparagowa etc. Te pulpeciki mogą już jeść dzieci od 11 miesiąca życia.

SKŁADNIKI:

kawałek piersi z indyka (200 g)
- małe jajko
- łyżka bułki tartej
- niepełna łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- szklanka wywaru jarzynowego
- 2 średnie ziemniaki
- 2 łyżeczki masła
- ewentualnie 3 łyżki mleka (może być modyfikowane)
- 6 małych brukselek 



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Umyte i osuszone mięso drobno posiekaj (lub zmiel). Przełóż do miski, dodaj jajko (skorupkę umyj i sparz), łyżkę tartej bułki i natkę. Dokładnie wymieszaj. Rękami lub łyżeczką uformuj małe płaskie pulpeciki. Wkładaj je do wrzącego wywaru jarzynowego, gotuj ok. 20 minut. Jeśli płynu będzie za mało, możesz w razie potrzeby dolać wody. 

Krok 2.
Przebrane i umyte brukselki wrzuć do wrzątku, gotuj ok. 10 minut, odcedź. Na patelni roztop łyżeczkę masła (uważaj, żeby się nie zrumieniło!). Polej nim wyłożone na talerz, pokrojone w ćwiartki brukselki. 

 Krok 3.
Obrane i umyte ziemniaki ugotuj. Przeciśnij je przez praskę, dodaj łyżeczkę masła, ewentualnie także mleko, dobrze wymieszaj.
Pulpeciki podawaj z ziemniakami i brukselką. Możesz udekorować natką lub gałązką koperku.

Smacznego :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger