PYSZNE SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM



Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie na obiad : spaghetti z sosem pomidorowym. Zamiast zwykłego makaronu z mąki pszennej, możecie użyć makaronu do spaghetti przygotowanego z mąki pełnoziarnistej. Jest równie dobre w smaku a o wiele zdrowsze.





SKŁADNIKI:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • puszka pomidorów bez skórki
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka bazylii
  • około 2 łyżeczki startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • listek natki lub bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zrumień na rozgrzanym oleju - uważaj żeby się nie przypaliła. Dodaj pomidory z zalewą, posiekany czosnek i cukier. Gotuj około 12 min, aż mieszanina zgęstnieje, pod koniec dopraw bazylią, solą i pieprzem.

Krok 2.
 Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, osącz, przełóż na podgrzany półmisek i przykryj sosem pomidorowym. Potrawkę posyp startym żółtym serem i ozdób listkiem natki lub bazylii. 

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger