ROSOLEK Z LANYMI KLUSECZKAMI



Nie od dziś wiadomo o dobroczynnym działaniu rosołu na nasz organizm. Najczęściej słyszymy, że rosół pomaga na przeziębienia i kaszel. Babciny rosołek zawsze był panaceum na wszelkie dolegliwości. Rosół ugotowany na dużej ilości świeżych warzyw dostarcza nam wielu witamin, dlatego warto jeść go podczas przeziębienia. Należy jednak pamiętać, że rosół pomaga a nie leczy. Po pierwsze rozgrzewa organizm i to jest jego główna rola. Po drugie - siedząc nad ciepłymi oparami rosołu robimy swoistą inhalację, która pomoże rozrzedzić wydzielinę z nosa. Ponad to podczas gotowania uwalnia się do wywaru cysteina – aminokwas wchodzący w skład wielu białek – która przyspiesza odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach i płucach wydzieliny.
 Przepis na rosołek z lanymi kluseczkami mogą już jeść dzieci od 10 miesiąca życia.

SKŁADNIKI:

- udko z kurczaka
- marchewka
- mała pietruszka
- kawałek pora
- mały kawałek selera
- listek laurowy
- ziarno ziela angielskiego 

- natka pietruszki

na kluseczki:
- jajko
- łyżka mąki



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Mięsko umyj, zalej litrem wody. dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 45 minut, ale po półgodzinie włóż obrane warzywa. Ugotowany rosół przecedź. 

 Krok 2.
Mięso i marchew pokrój, możesz je dodać do zupki. Starszym dzieciom możesz podać wszystkie gotowane w wywarze warzywa

 Krok 3.
Jajko umyj, wbij do kubeczka, rozetrzyj z mąką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli potrzeba możesz dodać odrobinę wody. Cienką strużką wlewaj do wrzącego rosołu. Gotuj około 2 minuty.




Podawaj udekorowany natką pietruszki.
  


Moja rada: Możesz ugotować większą ilość takiego rosołku i zamrozić. Czysty (bez warzyw i mięsa) przyda się jako baza do przygotowywania innych zup. 

Smacznego :) 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger