Sznycle z indyka fot. MKK |
Przepis na najlepsze sznycle z indyka smażone.
Pyszne i soczyste sznycle z indyka smażone w chrupiącej panierce z bułki tartej i serem. Kotlety podane z duszonymi warzywami, z marchewką i cebulką, doprawione zielonym pieprzem i z tłuczonymi ziemniakami. Najlepsze filety z indyka na obiad.
Jak zrobić sznycle z indyka - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
SKŁADNIKI: na sznycle z indyka :
- 25 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 20 dag marchewki
- 3 źdźbła szczypiorku
- 3 małe sznycle z indyka
- 2 dag parmezanu
- 1 łyżka bułki tartej
- pieprz
- sól
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oliwy
- 50 ml bulionu
- 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
- 50 ml mleka
- łyżeczka masła
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE kotletów z indyka:
Krok 1.
Ziemniaki obrać ,opłukać, większe sztuki przekroić na pół. Ugotować w osolonej wodzie (25 minut). Cebulę pokroić w paseczki. Marchewkę pokroić w ukośne plastry. Odłożyć dwa źdźbła szczypiorku do dekoracji, jedno posiekać.
Krok 2.
Mięso opłukać, osuszyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wiórki sera wymieszać z bułką tartą, solą i pieprzem. Na talerzu widelcem rozmącić jajko. Mięso panierować w mące, potem w jajku, a następnie w serze wymieszanym z bułką tartą. panierkę mocno docisnąć.
Krok 3.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć marchewkę i cebulę. Dolać bulion i gotować 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można również posypać odrobiną cukru - warzywa szybciej zmiękną.
Krok 4.
W tym czasie usmażyć mięso na pozostałym oleju (3 minuty). W trakcie smażenia, mięso kilkakrotnie odwrócić. Zdjąć z patelni.
Krok 5.
Do ziemniaków dodać podgrzane masło i mleko. Zmiksować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sznycle przełożyć na rozgrzany talerz. Podawać z marchewką i puree ziemniaczanym. Udekorować szczypiorkiem oraz cytryną.
Smacznego :)
Sznycle z indyka fot. Moja Książka Kucharska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz