ZAPIEKANKA Z CUKINIA



 Kiedy podejrzewasz, że następnego dnia wrócisz do domu wykończona i cała rodzina będzie głodna, nie planuj zamawiania pizzy, tylko obgotuj ziemniaki, jeśli je wcześniej wyszorujesz - mogą być w skórkach. Następnego dnia wystarczy wymieszać pokrojone ziemniaki z kilkoma składnikami, przełożyć do formy i gotowe!
Dla dzieci po 11 miesiącu życia.


SKŁADNIKI:


  • 350 g mielonej cielęciny
  • 2 cukinie
  • 4 ziemniaki
  • cebulka
  • 1,5 szklanki przetartych pomidorów
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • łyżka startego sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

 Podsmaż drobno posiekaną cebulę i mięso. Dodaj pomidory, przyprawy, czosnek i uduś. Plastry ziemniaków obgotuj przez dwie minuty i odcedź. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą, ułóż w nim masę mięsną, ziemniaki i pokrojone w plastry cukinie. Zrób sos: rozpuść masło, dodaj mąkę, mleko i przyprawy. Podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Polej nim potrawę i piecz 45 minut w 180C. Po wyjęciu posyp zapiekankę żółtym serem. 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger